POLITIČKA ANALITIČARKA

Ivana Marić o federalnoj koaliciji: Tek sad vidimo koliko je destruktivna bila huškačka politika SDfA

Kazala je "da prvi put imamo pravu Vladu, umjesto ranijeg skupa međusobno nepovezanih ministara"

Marić: Rezultat mirnodopske politike trojke. Facebook

E. Ć.

9.1.2024

Politička analitičarka Ivana Marić oglasila se na društvenim mrežama da nahvali aktuelnu Vladu FBiH.

Marić je istakla kako je jedan od značajnijih uspjeha aktuelne vlasti u FBiH "to što prvi put imamo pravu Vladu, umjesto ranijeg skupa međusobno nepovevaznih ministara", koja donosi odluke jednoglasno, bez opstrukcija i blokada.

Postalo moguće

- Tek sad postaje jasno koliko je destruktivna bila huškačka politika SDfA, jer bez njih i HDZ postade konstruktivna stranka. 

Ovo je postalo moguće zato što predstavnici stranaka trojke političke poene ne skupljaju širenjem straha i mržnje prema drugim narodima, već pokušavaju naći zajednički jezik kako bi svi građani žvijeli bolje, a ne samo političari i njihova "nadarena" i nadasve "sposobna" djeca, supružnici, kumovi i prijatelji.

Zaćuđujuće je da su i Čović i HDZ spustili lopticu i više s njihove strane ne dolaze otrovne strelice, kao što je bio slučaj dok su bili u koaliciji sa Izetbegovićem i Komšićem. Sjetimo se samo otkazanih sastanaka, nepojedenih bureka i drugih omalovažavanja s jedne i druge strane.

Ministar sjedi pored premijera

Ovakvom, mirnodopskom politikom trojka otvara prostor za jačanje drugih hrvatskih stranaka, jer Čoviću oduzima glavni izborni adut, da svi Hrvati moraju da se drže zajedno protiv onih koji im biraju predstavnike. Nadam se da će HDZ 1990, Hrvatski Pomak, Ramska narodna stranka i druge manje stranke iskoristiti ovu priliku.

Dokaz sloge u Vladi FBiH je i to što Toni Kraljević, HDZ-ov ministar sjedi pored premijera, a ne pored predsjednika stranke - poručila je Ivana Marić.

Objava Marić na Facebooku. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.