NACIONALISTIČKI PRAZNIK

"Reuters" o neustavnom danu RS: Dodik, proruski separatista, rekao da niko ne može zabraniti Srbima da obilježavaju 9. januar

Po ledenoj hladnoći, oko 3.400 policajaca, ratnih veterana i civila marširalo je ulicama

Dodik večeras tokom defilea u Banjoj Luci. Dejan Rakita/PIXSELL

N. Aj.

9.1.2024

Čuvena agencija "Reuters" iz Velike Britanije objavila je veliki tekst o proslavi neustavnog dana RS u Banjoj Luci, uz galeriju fotografija.

- Bosanski Srbi proslavili su u utorak "dan državnosti" svoje autonomne regije paradom specijalnih snaga i oklopnih vozila prkoseći zabrani najvišeg suda i upozorenjima zapadnih nadzornika o narušenom miru u Bosni - piše "Reuters".

Potom su podsjetili na nedavnu historiju BiH i agresiju na ovu državu te pojasnili zašto se 9. januar smatra neustavnim praznikom.

Nije obeshrabrena

- S obzirom na to da se 9. januar poklapa s praznikom srpske pravoslavne hrišćanske zajednice, Ustavni sud BiH je dva puta proglasio to nezakonitim, presudivši da diskriminiše katoličku zajednicu Hrvata i muslimana Bošnjaka u regionu.

Ali RS, koja zajedno sa Federacijom čini uglavnom decentraliziranu poslijeratnu Bosnu prema Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine, nije bila obeshrabrena i nastavila je obilježavati nacionalistički nastrojen praznik.

Po ledenoj hladnoći, oko 3.400 policajaca, ratnih veterana i civila marširalo je ulicama de facto glavnog grada regije Banja Luke, a mnogi su došli autobusima iz drugih gradova.

"Ovi ljudi imaju pravo da na ovaj način obilježe svoj dan Republike i to ćemo činiti i dalje", rekao je predsjednik Republike Srpske Republike (RS) Milorad Dodik obraćajući se na paradi. "Svako ko pokuša da to zabrani neće uspjeti." - navodi Reuters.

I čuveni "Reuters" bavi se temom proslave neustavnog dana državnosti RS. Reuters


Dodali su da ovaj "godišnji nacionalistički obred RS naglašava duboke etničke i političke podjele u balkanskoj zemlji, čiji je poslijeratni napredak držan kao talac nedostatka pomirenja i Dodikovih ponovljenih secesionističkih prijetnji".

- Međunarodne organizacije, uključujući misiju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), kancelariju međunarodnog visokog predstavnika i ambasade SAD i Velike Britanije, sve su upozorile da postavljanje 'dana državnosti' predstavlja krivično djelo protiv Vrhovnog suda.

Niko se nije pojavio

Međunarodni mirovni izaslanik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), koji provodi odredbe Dejtona, a RS ga ne priznaje kao legitimnog, pozvao je bosanske državne tužioce i policiju da djeluju protiv javnih zvaničnika koji učestvuju u proslavama.

Ali Dodik, proruski separatista, poručio je okupljenima da niko ne može zabraniti Srbima da obilježavaju svoj "dan državnosti".

"Ono što nam treba je sloboda, a ne kolonizatori ili tutori", rekao je Dodik. "Ovo je republika koja gleda u svoj narod, gleda u (susjednu) Srbiju, gleda u Rusiju."

Dodik je ranije najavio da će proslavi prisustvovati mnogi strani državni lideri, uključujući proruskog premijera Mađarske Viktora Orbana, ali se niko nije pojavio - zaključio je "Reuters" u svojoj objavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.