GOSTOVANJE NA FACE TV

Helez: "Podnijet ću krivične prijave protiv Dodika i Goganovića"

Podnosim ih ja Zukan Helez kao ministar odbrane, jer ako prešutimo to onda se ide dalje, dodao je

Zukan Helez. Face TV

N. H.

12.1.2024

U Centralnom dnevniku na Face TV je gostovao ministar odbrane BiH Zukan Helez. 

Ministar Helez je govorio o obilježavanju neustavnog dana RS u Banjoj Luci i ministrima koji su prisustvovali, među kojima je bio i njegov zamjenik Aleksandar Goganović.

- Odmah 10. januara sam pozvao najjače advokate u državi i pitao sam ih šta da uradim. Slušao sam Valeriju Galić prije toga da je neprovođenje oduka Ustavnog suda krivično djelo. Samim time svi koji su organizovali i slavili neustavni dan su počinili krivično djelo, međutim sve se to treba uvezati i dokazati. Dao sam pravnicima da mi urade nekoliko krivičnih prijava, tri će sigurno biti podnesene - rekao je Helez i dodao:

- Podnosim ih ja Zukan Helez kao ministar odbrane, jer ako prešutimo to onda se ide dalje. Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Dodika, protiv svog zamjenika Aleksandra Goganovića, nekoliko puta sam ga upozoravao i jednog pukovnika koji je bio u jednom od ešalona.

Postavljam pitanje bh. javnosti i svima, šta rade ostale kolege ministri? Taj dan većina ljudi srpske nacionalnosti uposleni u institucijama nisu bili na poslu, ne samo ministri Ministarstva odbrane, nego većina ministara. Svi na to šute. Da se razumijemo, oni su svi uzeli bolovanje, godišnji odmor, i sve je to u skladu sa zakonom, s tog aspekta im ništa ne možemo, ali s drugog aspekta možemo.

Helez se osvrnuo i na prelijetanje američkih borbenih aviona F-16, 9. januara iznad BiH.

Kaže da se avioni nisu vidjeli, ali da su se čuli.

- Oni su tu. Naši vojnici su ih navodili, oni su imali obuku za to. Mi smo spremni da se odbranimo - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.