MEĐUNARODNE AGENCIJE

Ministar Nenad Nešić za "Avaz": BiH mora biti dio kolektivne evropske sigurnosti

Nešić očekuje da će u narednom periodu Predsjedništvo BiH odobriti tim za pregovore s Frontexom

Nešić: Migrantska kriza pod kontrolom. Armin Durgut / Pixsell

Nerma Ajnadžić

13.1.2024

Apsolutno je važno da budemo dio kolektivne evropske bezbjednosti, i to ne samo u pogledu granica nego svih ostalih djela i akata koja su protivzakonita. To je za „Avaz“ rekao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

Aktuelan problem

Bosna i Hercegovina je uspostavila potpunu saradnju s Agencijom Evropske unije za saradnju na provođenju zakona (Europol) otvaranjem novog prostora Zajedničke kontakt tačke za BiH prošle godine, a na čekanju je još Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Nešić očekuje da će u narednom periodu Predsjedništvo BiH odobriti tim za pregovore i okvir u kojem će se kretati taj tim.

- Znači, sada je na potezu Predsjedništvo BiH - poručio je Nešić.

Naglasio je da je problem migrantske krize jedan od aktuelnih, možda i najveći s kojim se suočava kompletna Evropa.

- Situacija u BiH je zadovoljavajuća po pitanju toga da naše bezbjednosne agencije odgovaraju svim zadacima koji su pred njih stavljeni. Tu nemamo nikakvih bezbjednosnih problema. Dešava se da se sada već nalaze grupe koje švercuju migrante i koje su pri tome naoružane, ali vidjeli ste da su sprovedene akcije, da je određena količina oružja oduzeta i da smo sproveli akcije racije u Blažuju i Lipi. Migrantska situacija je u ovom trenutku pod kontrolom, zadovoljavajuća iz razloga što kapaciteti centara još nisu popunjeni. Samim tim, uspješno savladavamo migrantsku krizu - rekao je Nešić.

Zavidan nivo

Kada je u pitanju saradnja s Europolom, ministar sigurnosti istakao je da naša zajednička kontakt tačka funkcionira.

- Dobija potrebne informacije od Europola i prosljeđuje ih nadležnim policijskim agencijama, u skladu s ustavnim nadležnostima. Zahvaljujući saradnji s Europolom, imamo riješena mnogobrojna djela. Vidite da naše agencije uspješno prekidaju koridore kojima se transportuju narkotici i možemo reći da zaista imamo bezbjednosne agencije na zavidnom nivou, koje imaju odličnu saradnju kako s regionalnim policijama tako i s policijama širom Evrope, pa i kugle zemaljske - kazao je Nešić.

Saradnja s Frontexom dio je jednog od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo BiH u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.