NAKON NIZA REAKCIJA

Oglasili se iz Grada Mostara: Nećemo rušiti spomeničko nasljeđe

Grad neće rušiti, niti namjerava, objekte pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i kulturnog naslijeđa Mostara, navode

Oglasili se iz Grada Mostara. Avaz

Meliha Smajkic

13.1.2024

Nakon niza reakcija izazvanih raspisivanjem javnog poziva gradskih vlasti o uklanjanju ruševnih i devastiranih objekata, danas su se oglasili iz Grada Mostara. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Povodom raspisanog Javnog poziva kojim Grad Mostar poziva vlasnike devastiranih i propadajućih objekata da se jave i podnesu zahtjev za odobrenje uklanjanja, važno je dodatno obavijestiti javnost o ovom započetom procesu.

Drugačiji pristup

Grad neće rušiti, niti namjerava, objekte pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturnog naslijeđa Mostara. Tako da će objekti kao što su kuća Mujage Komadine, Sahat kula, spomeničko naslijeđe Mostara i oni koji su u procesu obnove kao što su Dom vojske, Nama i Djevojačka škola, a njihov status je poznat, imati drugačiji pristup rješavanju situacije.

Proces stvaranja pretpostavki za uklanjanje ruševina aktivnije je pokrenut nakon što je Gradsko vijeće donijelo Odluku o uklanjanju ruševina u Mostaru, koja je donesena 23. februara 2023. godine, i odgovornosti koje su iz toga proizašle, među kojima su da Odsjek za urbanizam i građevinarstvo, te Odsjek za privredu, komunalne i inspekcijske poslove utvrđuju tačan spisak objekata koji ugrožavaju sigurnost i imovinu građana i narušavaju estetski izgled Mostara.

Nakon toga upriličen je sastanak sa predstavnicima gradskih službi koje su nadležne da se time bave, među kojima su vrsni poznavaoci ovih oblasti i dugogodišnji poznavaoci prilika koje vladaju u Mostaru u vezi sa ovom temom. Ovo je bio početak konkretnih aktivnosti i objavljen je javni poziv u kojem Grad poziva sve vlasnike da zajedničkim snagama čine dobro za Mostar i uklone objekte koji već skoro 30 godina predstavljaju sigurnosni problem i štete ugledu grada.

Prvi korak

Popis dotrajalih objekata i utvrđivanje vlasništva je prvi korak koji je morao biti izvršen i objavljen kako bi svi koji su uključeni u proces znali koji su objekti faktički, sa stanovišta struke, u devastiranom stanju i predstavljaju opasnost za građane i kvare izgled grada, kako bi se odazvali na Javni poziv i zatražili saglasnosti za uklanjanje, koje će se izvršiti u skladu sa dostavljenim studijama.

Za javne objekte Grada Mostara sa popisa kreće se u izradu stručnih elaborata o nosivosti, te mogućnosti obnove ili uklanjanja. Na tim građevinama struka će reći je li moguća obnova i u kojem pravcu ići. Zbog toga sastavni dio procesa konačnog uklanjanja ili obnove jeste izrada elaborata o nosivosti građevina koji će za svaku građevinu pojedinačno raditi nezavisni projektantski biroi i akademska zajednica, odnosno strukovni fakulteti koji po zakonu imaju ovlaštenja izrade elaborata.

Partneri u rješavanju problema

Cilj poziva i cjelokupnih aktivnosti jeste da zajedničkim naporima i djelovanjem sa vlasnicima učinimo Mostar sigurnijim i ljepšim okruženjem. Zbog toga još jedanput pozivamo sve vlasnike građevina, više nivoe vlasti, javnost Mostara, akademsku zajednicu i građane da budemo partneri u rješavanju ovog problema koji nam svima decenijama smeta i čini probleme za Mostar.

Oslobađanje Mostara od ruševina se može učiniti samo zajedničkom suradnjom i podrškom aktualnoj mostarskoj vlasti i Gradskoj upravi koja je našla načina i želje da ovaj problem konačno bude iza nas i da još jednim primjerom zakoračimo u budućnost uspješnijeg Mostara - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.