OGLASILI SE

"Mostarski krug" o uklanjanju ruševnih objekata: Ne može i ne smije proći!

U ovaj pomalo hitorijski iskorak trebalo je ići uz znanje struke, naveli su

Neki od ruševnih objekata s popisa. Avaz

Meliha Smajkic

13.1.2024

Aktivisti i prijatelji "Mostarskog kruga" pozvali su gradske vlasti Mostara da zaustave najavljene aktivnosti koje se odnose na javni poziv za uklanjanje ruševnih i devastiranih objekata.

- Tražimo da bez oklijevanja odmah zakažu seriju javnih rasprava uz predočavanje detaljnih informacija o svakom pojedinačnom objektu koji se planira uklanjati, ali svakako uz široko učešće zainteresovanih građana i stručne javnosti Mostara - naveli su u svom saopćenju za javnost.

Ishitren pristup

Naglasili su da, bez obzira na činjenicu da se Grad Mostar odavno trebao pozabaviti uklanjanjem ruševnih i devastiranih objekata koji su godinama iza rata otvorena prijetnja građanima, a uz to sprečavaju lokalni urbanistički razvoj, ovako obznanjen pristup Gradske uprave je zbrzan i ishitren.

- Vidimo da su na spisku objekata koji se planiraju uklanjati, evidentirani i oni sa liste zaštićenih spomenika kulture, ili čak nacionalni spomenici. Saopštenje gradskih vlasti u startu izaziva nedoumice i otvara sijaset pitanja. Odaslano je javnosti mimo ustaljenih pravila i običaja kakvi moraju da važe u ozbiljnom i demokratskom komuniciranju sa građanima. Uočavamo odsustvo barem nekoliko preskočenih, a važnih koraka. U ovakav, pomalo historijski iskorak, trebalo je i moralo ići uz znanje i učešće u raspravi, ozbiljnog kruga mostarskih arhitekata, inžinjera graditeljstva, planera prostora i kulturnih radnika najšireg spektra kako bi se razmijenile informacije o redosljedu poteza i definirao najbolji smjer u ovako široko zamišljenoj akciji uklanjanja ruševina. Bez takve, široke, javne i stručne rasprave u gradu, najavljeni projekat je u startu osuđen na neuspjeh - naveli su.

Brojni aktivisti „Mostarskog kruga“ smatraju i da je izostala ozbiljno pripremljena pres-konferencija na kojoj bi mediji mogli da se detaljnije raspitaju o sadržaju ove važne gradske akcije kako bi mogli da pravovremeno i sveobuhvatno informišu građane.

Pomiješali red poteza

- Ovako se stiče utisak da su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća pomiješali red poteza i svojim saopštenjem izazvali više zapitanosti, pa i ljutnje, nego odobravanja koje bi u cijeloj stvari moralo da bude najvažnije.

Aktivisti Mostarskog kruga zabrinuti su jer iz saopštenja i pratećih spiskova prozilazi da je za uklanjanje predviđen čitav niz značajnih objekata među kojima su i objekti od prvorazrednog nacionalnog i kulturnog značaja.

- Među njima je i ratom narušeni objekat Doma Armije, za koji je mostarska Jedinstvena organizacija boraca odranije pokrenuta aktivnosti da ga rekonstruiše u Memorijalni centar za očuvanje sjećanja na herojsku odbranu Mostara i domovine. Treba li posebno naglašavati da je za taj objekat već urađena projektna dokumentacija a u međuvremenu stigla i podrška za njegovu realizaciju od samog vrha federalne Vlade. Ako je zgrada Doma Armije planirana za uklanjanje, onda gradske vlasti nemaju pojma o tome šta radi, planira i šta je prvorazredni, važan interes mostarske boračke populacije. A to nikako nije dobar put - iznijeli su.

Na spisku spornih objekata čije je uklanjanje planirano nalaze se nacionalni spomenici i zgrade od posebno kulturnog značaja.

Elitna lokacija

- Među njima i popularna kuća nekadašnjeg gradonačelnika Mostara, Mujage Komadine koja je sve do rata služila kao univerzitetska biblioteka. Svaka ozbiljna vlast bi takvu građevinu na atraktivnom gradskom Šetalištu svakako sačuvalo, obnovilo i povjerilo za grad važnoj adresi. Iza rata gradu je ponuđeno da Mujaginu kuću obnove donatori iz Turske, ali je tadašnje gradskog rukovodstvo takvu gestu odbilo. Mostarci se živo sjećaju da su iza rata, na taj ruševni objekat na mostarskom Šetalištu bacili oko lokalni tajkuni. A kad im ni nakon dužeg sudskog nadmudrivanja nije uspjelo da ovladaju tom nekretninom, kuću Mujage Komadine sada žele porušiti kako bi se u nekom kasnijem ishodu stvari ovladalo elitnom lokacijom za neku novu stanogradnju. To neće i ne može proći - poručili su.

Upitali su kako se objekti koji su u zoni nacionalnog spomenika, uopće, mogu naći na spisku za uklanjanje, ako o tome, kao ni za brojne druge objekte, ne postoji makar očitovanje a kamo li saglasnost Komisije za nacionalne spomenike BiH ?

- Umjesto da se iznalaze sredstva za obnovu u ratu porušenih objekata koji su u vlasništvu Grada Mostara, poput bivše zgrade Opštine, Komiteta, zatim kasarne Konak, i brojnih drugih, izabrano je najlakše rješenje – rušiti - kazali su u svojoj reakciji iz "Mostarskog kruga".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.