DRŽAVNA ZASTUPNICA

Mia Karamehić-Abazović o protestima mladih u KS zbog subvencija: "To je hiperprivilegirana kasta"

Populizam bez dugoročnih efekata, navela je

Mia Karamehić Abazović. Narod i pravda

H. J. I.

14.1.2024

Zastupnica NiP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mia Karamehić-Abazović oglasila se na platfomi X gdje prokomentirala proteste mladih u Kantonu Sarajevo koji su izašli na ulice zbog iznosa subvencije za kupovinu stana.

Kako je navela Karamehić-Abazović, oni su "hiperprivilegirana kasta koja ima novca priuštiti si enormno visoke cijene stanova u KS" koja kako ističe "zahtijeva više".

- Nije vam se trebalo dati ništa. Među vama nema radnica u trgovini, radnika u proizvodnom sektoru, čistačica, automehaničara (zaposlenika) ili ih ima neznatno malo. Umjesto da KS subvencionira kamate na hipotekarne kredite preko banaka u javnom vlasništvu ili da gradi vlastiti stambeni fond pa ga izdaje pod povoljnim uvjetima (gradeći i preuzimajući veći dio stanova u KS), dijeli se novac poreskih obveznika povlaštenoj kasti mladih (od kojih mnogi nisu uplatili ni 100 KM poreza u KS). Populizam bez dugoročnih efekata.

PS: znam da su i "moji" u vlasti - kritika je upućena i njima - napisala je Karmehić-Abazović.

Podsjećamo, grupa mladih je protestovala jer smatraju da ih je Vlada KS u proteklom periodu obmanula jer je obećala iznos od 10.000 KM uz mogućnost povećanja na 12.000 KM, da bi na kraju trebali dobiti 4.816 KM kao subvenciju za rješavanja stambenog pitanja, iako još ni ta odluka nije objavljena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.