NOEL KURAN

Direktor EBU-a uputio pismo liderima trojke: Hitno pronaći dugoročno rješenje za probleme finansiranja BHRT-a

Molimo vas da pomognete u pronalaženju održivog rješenja za probleme finansiranja BHRT-a i zaštitite njegovu budućnost, naveo je Kuran

Noel Kuran. EBU

H. J. I.

17.1.2024

Noel Kuran (Noel Curran), generalni direktor Evropske radiodifuzne unije, evropske alijanse javnih medijskih servisa (EBU), uputio je pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, ministru Edinu Forti i ministru Elmedinu Konakoviću, vezano za probleme finansiranja BHRT-a. 

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

- U ime Evropske radiodifuzne unije (EBU), vodeće evropske alijanse javnih medijskih servisa, obraćam vam se s izrazitom zabrinutošću u vezi sa ozbiljnim prijetnjama budućnosti našeg člana BHRT-a.

Složenost situacije

Razumijemo složenost situacije u Bosni i Hercegovini i dugogodišnje teškoće s kojima se BHRT suočava u vezi s prikupljanjem sredstava koja joj se duguju i pripadaju. Međutim, imperativ je da budemo u mogućnosti hitno pronaći dugoročno rješenje za probleme finansiranja BHRT-a.

Javni medijski servis igra nezamjenjivu ulogu u društvu u promovisanju demokratske rasprave, podržavanju društvene kohezije i jačanju javnog morala u teškim vremenima. Za ispunjavanje ove uloge neophodan je adekvatan i stabilan budžet.

Molimo vas da pomognete u pronalaženju održivog rješenja za probleme finansiranja BHRT-a i zaštitite njegovu budućnost. Zakoni koje je donijela država Bosna i Hercegovina potvrđuju da je država odgovorna za osiguranje održivog finansiranja i nezavisnog rada emitera.

Rasprava na nacionalnom nivou

Spremni smo doprinijeti raspravi na nacionalnom nivou i pomoći u pronalaženju rješenja za složenu situaciju finansiranja.

U vremenima kada je ključan pristup vijestima i informacijama od povjerenja, moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sačuvamo rad javnih servisa poput BHRT-a i imam povjerenja u vašu podršku po ovom pitanju - naveo je Kuran u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.