INFORMACIJA UO BHRT-A

Predstavnički dom raspravljao o BHRT-u

Nermin Nikšić je rekao da je teško pričati o ljudima bez plate, dok se primaju velike plate

Predstavnički dom raspravljao i o BHRT-u. FENA

Piše: S. S.

27.4.2022

Na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH se raspravljalo o Informaciji Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama finansijske blokade BHRT-a.

Poslanik SDA Adil Osmanović je pročitao zaključke SDA koji glase: Pozivamo Vijeće ministara da razmatra situaciju sa finansiranjem javnog servisa; Tražimo da nadležni sud ubrza rješavanje predmeta koji se odnosi na vraćanje duga od naplaćene RTV takse; Tražimo da se uskladi prinudna naplata u FBiH i RS-u; Predlažemo Odboru javnog RTV sistema da izradi novi sistem naplate, kojim bi se na jedinstven način prikupljala RTV taksa na cijeloj BiH.

FTV ovisi od BHRT-a

Nermin Nikšić (SDP) je rekao da je teško pričati o ljudima bez plate, dok se primaju velike plate. Poručio je da je jedino bitno da se traži od Vijeća ministara da se normalizira situacija i da se omogući naplata dugovanja prema BHRT-u.

- Federalna televizija praktički radi tako što iznajmljuje sve od BHRT-a, tako da je od BHRT-a ovisno i poslovanje FTV-a - pojasnio je Nikšić.

Obratila se i poslanica SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

- Dugovanja BHRT-a su stvar sudova. U prvom stepenu je presuda donesena u korist RTRS-a i dok sudovi ne ispetljaju to sve ja neću više ni riječi reći o tome. Ciljano se koriste izvještaji od 2017. godine, jer od 2012. do 2016. godine 107 miliona bilo prikupljeno na nivou RS-a, a 111 miliona na nivou FBiH, a to nikome nije smetalo i to je "trebalo tako", iako RS ima duplo manje stanovnika od FBiH - rekla je.

Rasprava Vulić i Magazinovića

Sanja Vulić je kao jedinog krivca za stanje u BHRT-u navela rukovodstvo BHRT-a i rekla je da Srbi smetaju gdje god se nalaze. 

Saša Magazinović je odgovorio Sanji Vulić: "Ne smetaju Srbi nikome, nego agresivni, glupi i ljudi koji mrze svakome smetaju, bez obzira da li su Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili Ostali".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.