SASTANAK U ZAGREBU

Ambasadorica Kovačević-Bajtal i europarlamentarac Tonino Picula: Otvaranje pregovora s BiH prekretnica u provedbi ozbiljnih reformi

Naglasio je da se i zbog toga nada što skorijem otvaranju pregovora s BiH, koji trebaju biti prekretnica u provedbi ozbiljnih reformi

Sa sastanka. Ustupljena fotografija

Alen Bajramovic

22.1.2024

Ambasadorica BiH u Zagrebu Elma Kovačević-Bajtal danas se u Zagrebu sastala sa zastupnikom Evropskog parlamenta Toninom Piculom, kojeg je upoznala s trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, ali i aktivnostima na realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

U fokusu razgovora bila je i posjeta premijera Hrvatske i Nizozemske Andreja Plenkovića i Marka Rutea (Rutte), koji s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (von der Leyen) danas i sutra borave u Bosni i Hercegovini, gdje će imati brojne sastanke s političkim liderima.

Razgovarano je i o problematici odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, a ambasadorica Kovačević-Bajtal izrazila je nadu da će taj trend biti manje izražen s približavanjem Bosne i Hercegovine evropskim integracijama. Picula je iskazao punu podršku procesu pridruženja BiH Evropskoj uniji, te istaknuo da ljudi sele tamo gdje institucije funkcioniraju, jer nemaju više strpljenja za nefunkcioniranje domaćih. Naglasio je da se i zbog toga nada što skorijem otvaranju pregovora s BiH, koji trebaju biti prekretnica u provedbi ozbiljnih reformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.