SJEDNICA

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Odbor je zaključio i to da bi se u Federaciji BiH trebalo pokrenuti pitanje kripto valuta

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. N. Šaljić/Avaz

FENA

23.1.2024

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici podržao je Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, koji je Vlada FBiH jučer utvrdila.

Razmatranje Prijedloga budžeta

Predloženo je da se sutra na sjednici Predstavničkog doma umjesto odluke o privremenom finansiranju razmatra Prijedlog budžeta po hitnom postupku.

- Zaključili smo da budžet može ići u daljnju parlamentarnu proceduru, a Vladu i Federalno ministarstvo finansija pozvali smo da ubuduće poštuje budžetski kalendar i dostavlja ove dokumente u zakonski predviđenom roku. Naime, ovogodišnji Prijedlog budžeta stigao nam je sinoć, tri minute do 11, što je jedan presedan. Prvi put parlamentarci imaju 24 sata da vide tekst budžeta i analiziraju ga, te na bazi toga donesu amandmane – izjavio je medijima predsjednik Odbora Admir Čavalić.

Podsjetio je da Nacrt budžeta nikada nije upućen u proceduru, a čudno je, prema njegovim riječima, da se parlamentarcima daje samo jedan dan da vide stavke u budžetu.

- Sumnjam da će bilo ko od kolega imati neku konstruktivnu raspravu i da će moći uputiti neki amandman – dodao je Čavalić.

Drugim zaključkom predloženo je da se pristupi izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda na način da se 200 miliona KM procentualno raspoređuje kantonima, kako bi se postigla pravednija i tranparentnija raspodjela.

Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja

Osim o budžetu, članovi Odbora danas su razgovarali i o finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

- Taj dokument u čitavoj ovoj žurbi još nismo dobili. Predstavnici Zavoda su bili prisutni te smo se dogovorili da ćemo taj akt sutra razmatrati. Osim toga, pitali smo ih koliko treba izdvojiti sredstava za onkološke pacijente, na šta su nam odgovorili: blizu 20 miliona KM. Zbog toga smo jednoglasno odlučili da zatražimo od Vlade da omogući da u budžet uđe tih 20 miliona KM - istakao je Čavalić.

Odbor je zaključio i to da bi se u Federaciji BiH trebalo pokrenuti pitanje kripto valuta.

- Sutra ćemo tražiti dopunu dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma da Vlada čim prije razmatra zakonske izmjene kako bi se omogućilo legalno trgovati kripto valutama – poručio je Čavalić nakon sjednice Odbora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.