DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Ademović o Izbornom zakonu: Za sada nema dogovora

Ako tako ostane, vjerujem da bi rješenje mogao donijeti visoki predstavnik, navodi Ademović

Kemal Ademović. Fena

H. J. I.

24.1.2024

Delegat u Domu naroda BIH i zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović oglasio se povodom aktuelne priče o Izbornom zakonu BiH.

Kaže da je suštinski važno da se unaprijedi transparentnost i ojača integritet izbornog procesa, da se spriječi izborna krađa i malverzacije i omogući izražavanje stvarne volje građana na izborima. 

Politički dogovor

- Najbolje bi bilo da se oko toga postigne politički dogovor parlamentarne većine i da zakon donese Parlamentarna skupština BiH. Za sada tog dogovora nema. Ako tako ostane, vjerujem da bi rješenje mogao donijeti visoki predstavnik - navodi Ademović.

Dodaje da je "puno špekulacija oko posljednjeg sastanka lidera koalicije i navodnog dogovora".

- Ja to ne bih komentirao. Predsjedništvo Naroda i pravde o tome je obavijestilo javnost, u subotu je održana sjednica u Gornjem Vakufu i doneseni su zaključci kojima se negiraju insinuacije i optužbe da se postigao bilo kakav finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om, koji bi na bilo koji način naštetio važnim procesima za državu - kaže Ademović i dodaje:

Prijedlozi HDZ-a

- Što se tiče iznesenih prijedloga HDZ-a, neke od njih čuli smo i ranijih godina u sličnim formama, a ima i nekih novih prijedloga koji su svakako neprihvatljivi i ne mogu biti polazna osnova ukoliko se želi postići ozbiljan dogovor. Podizanje cenzusa koje bi moglo ugroziti učešće u vlasti povratničke populacije u RS-u, ili zatvaranje izbornih listi, ili dodatno produbljivanje etničke diskiriminacije u izbornom procesu koji je već opterećen presudama Evropskog suda za ljudska prava itd., kao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH dok se ne postigne potpuna normalizacija odnosa i dok se ne zaključi pregovarački proces o pristupanju EU, to vjerujem da nikome u Trojci i drugim probosanskim strankama ne može biti prihvatljivo i ne može naići na podršku ni stranka ni zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodaje da to lično nikada neće podržati.

- Razgovore svakako treba nastaviti, pregovori nemaju alternativu, ali neki prijedlozi se odmah trebaju staviti u stranu - rekao je Ademović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.