BEZ POLITIKANSTVA

Opozicioni zastupnik Čavalić podržao budžet, pa poručio za "Avaz": Oko nekih pitanja ne smije biti polarizacije

Imali smo diskusije i ako naša podrška znači da ćemo smanjiti apetite određenih političkih trgovaca iz većine, onda smo uradili dobro, rekao je

Admir Čavalić. Fena

25.1.2024

Tri zastupnika Stranke za BiH na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podržali su budžet FBiH za 2024. godinu.

Zastupnik Admir Čavalić je za portala "Avaza" kazao da to ne znači nikakvo pridruživanje vlasti.

- Demantujem određene navode da mi nismo opozicija, smatramo da je ovo budžet građana. Povećanje budžeta od 500 miliona KM su omogućili poreski obveznici. Imali smo diskusije i ako naša podrška znači da ćemo smanjiti apetite određenih političkih trgovaca iz većine, jer isti postoje, onda smo uradili vrlo dobro. Drago nam je zbog toga - kazao je Čavalić za "Avaz".

Tehničko pitanje

Dodao je da je budžet podržan sa 60 glasova, tako da nisu tu samo glasovi NES-a i SBiH, koji su rekli da će to podržati nego i drugih stranaka.

Naglasio je da se iz pitanja kao što je budžet trebaju isključiti politikanstva i da to potencira, prije svega, kao ekonomista.

- Postoje neka pitanja oko kojih ne smije biti političke polarizacije. Nismo saglasni oko izbora sudije Ustavnog suda, oko izmjena Poslovnika, ali kada je riječ o budžetu, to je čisto tehničko pitanje i na nivou FBiH je teško utjecati na sadržaj budžeta i on je velikim dijelom predodređen sa PIO, zaduživanjem, zakonskim pravima i obavezama koje su unaprijed određene - rekao je Čavalić za "Avaz".

Hitna procedura

Ističe da je njegova najveća zamjerka bila to što je budžet ponovo upućen u hitnoj proceduri.

- Mogao je biti u redovnoj proceduri. Problem budžeta je što se sve prebacuje na nivou ministarstava, pa mi pojedinačno nismo mogli ni naći neke zamjerke, dosta se stvari skriva. Veći će biti izazov pratiti izvršenje budžeta. Nadam se da neće biti manipulacije pri istom. Budžet ne nudi neke inovacije, tih dodatnih 500 miliona je samo raspoređeno na različite stavke. Zbog toga sam rekao da ne treba aplaudirati pri usvajanju budžeta, kao što se to radilo svake godine. Kolege iz većine su me poslušale i nije bilo aplauza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.