NAKON PRIMJEDBI

Reakcija Upravnog odbora ZZO-a KS

Nije tačno da je 90 miliona KM namijenjenih za liječenje pacijenata oročeno na bankama, kaže Selimović

ZZO KS. Facebook

Meliha Smajkic

29.1.2024

Predsjednica Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo (KS), Jasmina Selimović razjasnila je informacije u vezi s primjedbama iznesenim od privatnih poliklinika i vlasnika jedne od njih, dr. Mirsada Đuguma koje se odnose na sredstva ZZO-a oročena u bankama.

Radi se o sredstvima obavezne rezerve u iznosu od 23,6 miliona KM, a ne 90 miliona KM kako je to navedeno u primjedbama.

- Zakonom je propisano da se pet posto od iznosa rashoda u prethodnoj godini, mora držati kao sredstava obavezne rezerve. Ta obavezna rezerva je namijenjena u slučaju nepredviđenih dešavanja za potrebe održavanja tekuće likvidnosti i u Zakonu ne piše, dakle, da su to sredstva namijenjena za liječenje pacijenata. Praktično, to se ne smije trošiti u te svrhe. Jer, u te svrhe mi imamo druge izvore. Mi smo principom bankarskog poslovanja- jer imate mogućnost da to držite na računu i da vam ne donosi nikakav prihod ili da oročite- odlučili da oročimo kao „A vista“ oročenje . To, praktično, znači da mi ta sredstva kada nam zatrebaju možemo povući u bilo kojem trenutku i iskoristiti za ono za što nam treba, naravno, u skladu sa zakonom - objasnila nam je Selimović.

Podvukla je kako nema nikakvog govora da se radi , najprije, o 90 miliona KM, kako je to izneseno, a drugo o tome da se na taj način uskraćuje liječenje osiguranicima.

- Liječenje se obavlja u skladu sa usvojenim finansijskim planom za sve ustanove primarne, sekundarne, tercijarne zaštite, a Upravni odbor nije društvo jednog lica i zna se kako se donose odluke - kazala nam je Selimović.

U vezi pravilnika o naknadi za bolovanje, za tačnu elaboraciju nas je uputila na zvaničan upit prema ZZO-u, ali je dodala kako u vezi s tim postoje sudske presude.

Inače, Upravni odbor ZZO-a KS je demantirao navode iz članka objavljenog na portalu „Avaza“, u nedjelju 28.januara. Njihov demanti prenosimo u cijelosti:

U objavljenom tekstu s tendencioznim naslovom „Reakcija dr. Đuguma na odluke Selimović: Koja bahatost“ su iznesenim neistinama, paušalnim i nepotpunim informacijama, neprimjereno u negativan kontekst stavljene institucija od iznimnog javnog značaja poput Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i njen Upravni odbor ZZO KS. Paušalni i neistiniti navodi očito imaju za cilj urušavanje svih unapređenja Zdravstvenog sistema u KS i direktni pokušaj miješanja predstavnika interesnih grupa u raspodjelu sredstava Zavoda u ličnom interesu, a ne u najvišem interesu osiguranika u Kantonu Sarajevo, kao što to Zavod i radi.

U tekstu se navodi da je oko “90 miliona KS koje su pacijenti uplatili za liječenje oročeno u bankama”. Informacija nije tačna jer Zavod nije oročio ta sredstva, što se lako može dokazati uvidom u finansijske izvještaje, koji su javni dokumenti.

Dalje je navedeno da se na sjednici Skupštine KS na dnevnom redu nalazi tačka kao izvještaj o snabdjevenosti lijekovima i sanitetskim maccterijalima u 2022. godini, koji se propisuju na teret zdravstvenog osiguranja. 

Ne znamo da li dr. Đugum ne poznaje propise i zakone, što bi bilo vrlo neugodno i nelogično, uzimajući u obzir činjenicu da je u proteklom periodu bio član Komisije za lijekove, koja predlaže listu lijekova Ministarstvu i Vladi KS. 

On bi stoga morao znati da listu lijekova, koji se propisuju na recept, donosi Vlada KS na prijedlog Ministarstva zdravstva KS i da to nije u nadležnosti Zavoda, u smislu stavljanja lijekova, kao i umanjenja ili povećanja broja i vrste lijekova na listi.

UO Zavoda je kolektivno tijelo u kojem se odluke donose većinom glasova, što bi dr. Đugumu također trebalo biti poznato jer je to uobičajen način donošenja odluka u upravnim odborima. Iz tog razloga smatramo da iznošenje optužbi protiv jednog člana UO za cilj ima pokušaj lične i profesionalne diskreditacije, kao i pokušaj vršenja pritiska na UO i miješanje u njegov rad, zbog čega će protiv njega biti podnesene tužbe za klevetu.

Napominjemo da je na osnovu Odluka UO ZZO KS implementiran čitav niz unapređenja u zdravstvenom sistemu KS. 

Zakonitim i odgovornim upravljanjem sredstvima, koja se uplaćuju u Fond, omogućili smo povećanje plata radnicima u zdravstvu za preko 80 miliona KM u periodu od 2 godine. Inicirano je ukidanje participacije za građane KS, nakon 20 godina. 

Osigurano je finansiranje palijativne njege za bolesnike u terminalnoj fazi bolesti. Osigurana su sredstva za finansiranje porodične medicine i deficitarnih usluga za koje građani čekaju preko 3 mjeseca, a u kojem aktivno učestvuje i poliklinika Atrijum u vlasništvu dr. Đuguma, koja na osnovu toga preuzima finansijska sredstva.

Ne pokušavajući ni na koji način da se uplićemo i utičemo na neovisnost i uređivačku politiku vaše kuće objavljeni članak smatramo suprotnim pravilima i principima objektivnog izvještavanja, a posebno suprotnim odredbi čl. 7 Kodeksa za štampane i online medije u BiH.

Naime, spomenuta odredba propisuje da “Novinari i urednici ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi objavljivanje moglo materijalno utjecati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike”, kao i da su “Urednici i novinari dužni su da prenesu stavove svih učesnika u nekom događaju odnosno svih zainteresiranih strana, a po potrebi i mišljenja eksperata koji nisu involvirani u događaj, nemaju direktni interes ili nisu povezani s akterima događaja”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.