BORBA

Mještani poručili: Spremni smo rušiti Prostorni plan Grada Mostara!

Solarne i vjetroelektrane ucrtane na preko 90 posto područja pojedinih naselja

S današnjeg okupljanja: Stihijsko izdavanje koncesija. Avaz

Meliha Smajkic

29.1.2024

Borba mještana iz sedam mostarskih naselja: Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, Planinica i Prigrađani protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana se nastavlja.

Štaviše, kako su danas poručili sa okupljanja na Španskom trgu u Mostaru, ako vlasti ne zaštite interese građana, spremni su, tužbama protiv nadležnih, rušiti Prostorni plan Grada Mostara!

Kako je rekao Mario Ćosić, jedan od članova neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“, osnova za izdavanje svih koncesija jeste Prostorni plan Grada iz 2012.godine, a čije je izmjene i dopune u vezi izgradnje elektroenergetskih objekata usvojilo Gradsko vijeće Mostara u januaru 2022.godine bez ikakvih konsultacija s lokalnom zajednicom.

Ćosić: Zloupotreba Zakona. Avaz

Čosić je ustvrdio kako je , prilikom dodjele koncesija, između ostalog, sporno to što se Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom zloupotrebljava.

- Dakle, mahom se izdaju koncesije na državnom zemljištu. U Prostorni plan Grada su na nezakonit način ucrtane markice za elektroenergetske objekte na 90 posto područja Miljkovića i Kozica. Grad Mostar je uzrok svih naših problema i ako se ne iznađe zajedničko rješenje, ako ne budu imali sluha, slijede tužbe - poručio je on.

Džemal Kodro, mještanin Gubavice podsjetio je na to da su zajedno s mještanima Pijesaka podnijeli peticiju. Konkretno, u tim naseljima je Prostornim planom na više od 50 posto površine namjenjena gradnja solarnih i vjetro elektrana.

- Naša naselja se nalaze u drugoj agro zoni kojom je zabranjena gradnja. Nisu ispoštovane procedure, Prostorni plan je urađen bez saglasnosti viših instanci. Između Gubavice i Pijesaka je kupljeno 300 duluma zemljišta, uništene su šume i pitanje je na koji način je investitor dobio prenamjenu iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište - kazao je Kodro.

Kodro: Prenamjena zemljišta. Avaz

Zdenka Krešić se osvrnula na područje Planinice, istakavši kako mještani nezakonitim izmjenama Prostornog plana nemaju slobodan pristup do svojih privatnih posjeda.

- Nismo protiv solarnih i vjetroelektrana tamo gdje one mogu biti. Međutim, to što je sada ucrtano je neprihvatljivo, jer ide preko naših puteva koje smo našim novcima gradili, obradivih površina, puteva za repetitore, izvorišta. To je nedopustivo - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.