NOVI UDAR

Sve što vlade namaštaju, građani ispaštaju: Cijene hljeba opet idu prema gore?

Ovdje više nisu u pitanju samo cijene hljeba, već i svih peciva, svega što se proizvodi od brašna, upozorila je

Cijena hljeba već je iznad dvije marke. Facebook

Alen Bajramovic

2.2.2024

Rast minimalne plaće u RS razlog je zbog kojeg su pojedine pekare u Banjoj Luci i drugim gradovima ovog bh. entiteta odmah odlučile povećati cijene hljeba i drugih pekarskih proizvoda.

Cijene hljeba u nekim gradovima već su iznad dvije marke, dok se sličan trend poskupljenja očekuje i na istoku BiH.

Dva puta

Ovdje više nisu u pitanju samo cijene hljeba, već i svih peciva i svega što se proizvodi od brašna, upozorava Murisa Marić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora. Posljednje poskupljenje smatra neopravdanim, jer su pekarski proizvodi prošle godine dva puta poskupjeli.

- Više se ne može ući u trag koliko je to povećanje i koliko se od jednog kilograma brašna uopšte napravi hljeba. Mi danas kupujemo hljeb od 300 do 400 grama. Cijena te vekne, hljepčića ili neke veće kifle, ne znam ni kako ga nazvati jer se sve zove hljeb, u marketima je više od dvije marke. A šta ćemo s kiflama, pletenicama i ostalim? Znači, povećanje bez razloga. Sve je veći broj pekara, niko ne zatvara, posao cvjeta - ističe Marić.

Marić: A šta ćemo s kiflama, pletenicama i ostalim pekarskim proizvodima. Facebook

Rast minimalnih plaća, dodaje, već su iskoristila javna komunalna preduzeća.

- Preduzeća širom RS podnijela su zahtjeve za rast cijena usluga za 30 posto, koliko je rasla minimalna plata. To je ogroman rast. Sve što vlade namaštaju, građani ispaštaju - kaže Marić.

Korekcija cijena

Priprema za korekciju cijena u pekarskoj industriji u FBiH za sada nema, ali direktorica Mlinsko-pekarske industrije „Mlin“ iz Ustikoline i članica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Šejla Bojadžija kaže da se na malom tržištu BiH trendovi brzo „preliju“ iz jednog entiteta u drugi.

- Svaki poremećaj na tržištu u RS, ili bilo kakva promjena cijena, odražava se i na nas. I svaki pokrene lančanu reakciju, koja se može odraziti i na cijene sirovina. Zbog velikih zaliha brašno se još drži na nižem nivou, ali rastu cijene hljeba i peciva. To će neminovno doći i u FBiH - kaže Bojadžija.

Nastavak poskupljenja

Očekuje se da će najavljeni rast cijena goriva, zbog sukoba na Bliskom istoku, pokrenuti novi val poskupljenja.

- Vidjeli smo da prerađivači i distributeri nafte najavljuju da bi nova cijena nafte mogla da bude veća od 100 dolara za barel, što bi sigurno uticalo na rast cijena transporta, ali i osnovnih životnih namirnica - kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Reakcija“ iz Banje Luke. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.