OPORAVAK EKONOMIJE

Stručnjaci za "Avaz": Za napredak potrebni unutrašnji dogovor i ozbiljan rad

Ne znam na čemu temelje svoj optimizam, ja to ne vidim, jer je Njemačka vrlo zabrinuta, smatra Smailbegović

Ekonomija u BiH se oporavlja. Business-Magazine.ba

Alen Bajramovic

3.2.2024

Ekonomisti iz regiona uglavnom su optimistični kada je 2024. godina u pitanju, pa u susjednoj Srbiji procjenjuju da bi, uporedo s padom inflacije, rast BDP-a mogao dostići 3,5 posto, a u drugom dijelu godine očekuju i pad kamatnih stopa.

Uprkos svim izazovima, ovisnosti o vanjskim utjecajima, pa i složenim unutrašnjim odnosima kao utegu koji usporava i ekonomski razvoj, ekonomski stručnjak profesor Željko Rička ipak očekuje godinu bolju od prethodne.

Željeni nivo

- Svi u regiji su svjesni da moraju raditi i posvetiti se ekonomskom razvoju, kombinacijom raznih mjera inflacija će se dovesti blizu željenog nivoa. Takvi efekti puno zavise od međusobnih odnosa u cijeloj Evropi.

Evropa je kolovođa, Evropska centralna banka (ECB) je glavna monetarna institucija i ono što se poduzima s nivoa ECB-a i generalno EU najbolji je katalizator za postizanje ciljeva i u zemljama koje nisu u EU - kaže Rička.

Rička: Smanjenje inflacije. Facebook

Ako želimo biti dio paketa koji stremi ka napretku, onda se i mi u BiH, ako ništa drugo, moramo dogovoriti barem da ne smetamo, navodi on.

- Moramo reći da hoćemo da pratimo EU, mjere koje idu u pravcu smanjenja inflacije i rasta BDP-a i da djelujemo usaglašeno - dodaje Rička.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović podsjeća da je BiH mala država, a njena ekonomija izvozno orijentirana i ovisna o zapadnoj Evropi.

Poslovni ambijent

- Kakva je situacija u Njemačkoj, pa u Hrvatskoj, Italiji i tako dalje, to se odmah preslika i ovdje. Dok se Njemačka ne oporavi, džaba nam je sva priča, jer oni „vuku“ robe iz BiH. Ne znam na čemu ekonomisti u regionu temelje svoj optimizam, možda imaju saznanja da će to gore krenuti, ali ja to ne vidim, jer je Njemačka vrlo zabrinuta. 

Smailbegović: Privući investitore. Anadolija

Drugo, naše vlasti, ni prošla, a ni ova, ništa značajno nisu napravile da poprave poslovni ambijent. Može se napraviti pomak, ali se mora ozbiljno raditi da se privuku strani investitori da dođu ozbiljne kompanije u BiH, da se liberalizira tržište radne snage jer mi nemamo ni radnika - ističe Smailbegović.

Mjere EU

Rička ističe da BiH mora djelovati kompaktno, a efekti mjera EU prelijevat će se na BiH, koja nema vlastitu monetarnu politiku.

- Možemo očekivati napredak, iako možda ne u obimu kao zemlje EU. Ključni potencijalni hendikep je naša nesloga, jer mi ništa ne donosimo na vrijeme, ni oko čega ne možemo da se dogovorimo, nećemo da se dogovorimo i onda sve stoji - dodaje Rička.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.