JEDNA OD NAJBOGATIJIH

Norveška je u recesiji!

Norveška je danas najveći opskrbljivač Evrope plinom

Instagram

D. H.

23.11.2023

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i stupilo u recesiju, uz posustalu inozemnu potražnju za plinom, pokazali su podaci statističkog ureda.

Porasla je državna potrošnja

U razdoblju od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0.5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je bilježio isti postotni pad. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0.2 posto. To bi značilo da je Norveška u trećem tromjesečju stupila u recesiju, koja se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i plinski sektor i oprema, BDP je u razdoblju od srpnja do rujna porastao za 0.1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0.1 posto. Potrošnja kućanstava porasla je za 0.5 posto, poduprta nabavom dobara u inozemstvu i uslugama povezanima s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0.9 posto, oslonjena na izdvajanja za obranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2.1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na oceanski transport.

Norveška izvozi najviše plina

Norveška je danas najveći opskrbljivač Evrope plinom, istisnuvši s vodeće poziciju Rusiju, a šalje ga uglavnom plinovodima. U trećem tromjesečju izvezli su ipak za 1.4 posto manje plina nego u prethodna tri mjeseca. Norveško je gospodarstvo sada u etapi poslovnog ciklusa u kojoj slaba potražnja guši rast, rekao je voditelj za nacionalne podatke u norveškoj statističkoj agenciji Pal Sletten.

Na godišnjoj razini BDP se u trećem kvartalu smanjio za 1.9 posto, nakon gotovo stagnacije u prethodna tri mjeseca. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 3.2 posto. Kada se isključe nafta, plin i oprema, aktivnost je u razdoblju od srpnja do rujna gotovo stagnirala, kao i u prethodna tri mjeseca. U prvom tromjesečju porasla je za 2.9 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.