NIJE USVOJEN ZAKON

Magazinović: Ako se BiH nađe na sivoj listi Moneyvala, smanjit će se ulaganja

Na koncu, sve zemlje će biti upitane šta su poduzele “protiv” BiH s obzirom na novonastalu situaciju, poručio je Magazinović

Magazinović: Pozivam Dom naroda da u potrebnim rokovima usvoji zakon koji je veoma važan za privrednike i sektor finansija, ali i državu u cjelini. Fena

N. Aj.

5.2.2024

Zbog činjenice da zastupnici u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na nedavnoj sjednici nisu usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i i finansiranja terorističkih aktivnosti, našoj državi prijeti stavljanje na sivu listu od Radne grupe za finansijske akcije (FATF).

 Zakonski i podzakonski akti

Sredinom marta u posjetu stižu predstavnici Moneyval Komiteta Vijeća Evrope koji će ocjenjivati je li naša država postigla zadovoljavajuće standarde u oblasti suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma. 

Saša Magazinović osvrnuo se na ovu temu na društvenim mrežama, objavivši nekoliko činjenica o opasnosti da BiH završi na sivoj listi Moneyvala.

- Delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) će boraviti u BiH od 12. do 28. februara. Ono što u tom periodu bude na snazi (zakonski i podzakonski akti) ulazi u izvještaj o BiH - naveo je Magazinović.

Dodao je da FATF, krovna svjetska organizacija čiji je član i Moneyval, postavlja svjetske standarde u oblasti sprečavanja pranja novca.


- Od 40 preporuka ukupno, zakonom koji je u proceduri ispunjavamo njih 20, što je značajan iskorak za BiH. Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je usvojen u Predstavničkom domu i čeka na usvajanje u Domu naroda, stupit će na snagu osam dana nakon objavljivanja u "Služenom listu BiH". Da bi stupio na snagu prije završetka monitoringa, to znači da mora biti objavljen u "Službenom listu" najkasnije do 20. februara, a usvojen i dostavljen prije toga - naglasio je Magazinović.

Brojne prepreke

Potom se osvrnuo i na potencijalnu štetu koja bi proizašla nakon stavljanja BiH na sivu listu.

- O šteti po privredu i finansijski sektor ukoliko se Bosna i Hercegovina nađe na sivoj listi Moneyvala je dosta toga rečeno. Ukratko, smanjit će se ulaganja u BiH, novčane transakcije će biti limitirane i ograničene brojnim preprekama, sve će biti usporeno, usloženo, trebat će više papirologije. Na koncu, sve zemlje će biti upitane šta su poduzele “protiv” BiH s obzirom na novonastalu situaciju. Suština je da treba reagovati brzo, da Dom naroda nema vremena za čekanje, da su moguće posljedice velike - istaknuo je Magazinović.

Pozvao je Dom naroda, posebno delegate SNSD-a, koji su prolongirali usvajanje zakona, da shvate ozbiljnost situacije i mogućih posljedica, te u potrebnim rokovima usvoje zakon koji je veoma važan za privrednike i sektor finansija, ali i državu u cjelini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.