EKSKLUZIV

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar za "Avaz": BiH može biti dio EU!

Stabilnosti Evrope nema bez integrirane Evrope, poručila je Pirc Musar

Nataša Pirc Musar. Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBO

Nerma Ajnadžić

5.2.2024

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar ove sedmice dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

Početi pregovore

U Sarajevo stiže 8. februara u kasnim poslijepodnevnim satima, dok će se narednog dana sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te će, između ostalog, posjetiti pripadnike 48. kontingenta Slovenske vojske koji rade u sklopu vojne misije EUFOR „Althea“ i NATO štaba u Sarajevu.

Predsjednica Slovenije Pirc Musar ekskluzivno je govorila za „Dnevni avaz“ uoči dolaska.

Podsjetila je da se Slovenija uveliko zalagala te da se i sada zalaže da BiH „dođe do tačke svog puta prema Evropskoj uniji gdje može početi pregovore“.

- Sljedeći izvještaj Evropske komisije stiže u martu. Veoma je bitno da može Komisija u tom izvještaju jasno dati do znanja državama članicama da se Bosna i Hercegovina adekvatno odaziva na preporuke Evropske komisije - istaknula je Pirc Musar.

Politička neizvjesnost

Poručila je da vjeruje da BiH može uspjeti na tom putu.

- Slovenija ne bi ulagala sve te napore i ne bih ni ja bila baš u ovo vrijeme i u ovom trenutku ovdje da nismo uvjereni da Bosna i Hercegovina to može. I samim time poslati poruku ne samo regionu nego cijeloj Evropi da je sada svima nama u ovo doba sve veće političke neizvjesnosti jače nego ikad potrebna stabilnost. A stabilnosti Evrope nema bez integrirane Evrope i samim time Evrope u kojoj svaka zemlja, koja to želi, ima evropsku perspektivu - zaključila je Pirc Musar.

Nastavak diplomatske ofanzive

Posjeta predsjednice Republike Slovenije nastavak je diplomatske ofanzive u našoj zemlji. Krajem prošle sedmice u BiH su bili Džejms Obrajan (James O'Brien) te Mirča Džoana (Mircea Geoana), zamjenik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, zajedno s članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC). Ranije su, među ostalima, bili i predsjednica EK Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) te premijeri Nizozemske i Hrvatske Mark Rute (Rutte) i Andrej Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.