DVODNEVNA POSJETA

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove Angelina Ajhorst danas stiže u BiH

Ajhorst će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom Laszlom Sticzom

Angelina Ajhorst. Avaz

H. J. I.

6.2.2024

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove (EEAS) Angelina Ajhorst (Eichhorst) posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 6. do 7. februara 2024. godine.

U ime zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja Enrikea Mora (Enrique), Ajhorst će dopredsjedavati desetim sastankom šest političkih direktora zemalja zapadnog Balkana i EU, čiji će domaćin biti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 6-7. februara u Sarajevu. Ovaj forum okuplja visoke zvaničnike ministarstava vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove radi razgovora o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Ajhorst će se sastati i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom Laszlom Sticzom.

Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine, da će započeti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Ajhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnuh organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom na to da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.