PRIMJER DRUGIMA

Hrabra osmogodišnjakinja iz Jajca veliki je borac: Amna Osmić i bez noge niže uspjehe u sportu

S četiri i po mjeseca dobila meningokoknu sepsu i tada je počela njena borba, međutim, ona je danas vesela djevojčica koja uživa u sportu i školi

Djevojčica Amna tokom pristupa asocijaciji. Facebook

7.2.2024

Amna Osmić, osmogodišnjakinja iz Vinca u Jajcu, primjer je hrabrosti i nadahnuće za sve one koji je poznaju. Amna je rođena kao zdrava beba, ali s četiri i po mjeseca dobiva meningokoknu sepsu i tada kreće njena borba.

Danas je Amna, koja s roditeljima i sestrom živi u Italiji, izuzetna učenica te uspješna sportašica.

Voli trčanje

- Amna je bila zdrava beba sve dok nismo primijetili da ima dvije tačkice blijedoroza boje na nogama i tog 11. januara 2016. počinje borba za život. Prva 72 sata nismo znali hoće li preživjeti, uspjela je, a nakon toga prebacuju je u drugu bolnicu u Torino na hirurgiju, gdje ostajemo pet mjeseci. Urađeno joj je nekoliko operacija za spašavanje nogu, ali, nažalost, prošle godine smo se ipak morali odlučiti za amputaciju lijeve noge - priča Amnina mama Mediha Kokić-Osmić.

Morali su, govori dalje, objasniti Amni šta se dešava, ali pošto je tad imala samo sedam godina, morali su joj objasniti na neki način da ona to bolje prihvati. Uspjeli su i Amna je pristala bez pogovora na amputaciju. Izborila je puno toga, ali je snagu kupila od sestri Ejdine i Ajdine i roditelja Edina i Medihe, koji su tu uvijek za nju.

Najviše vremena provodi na jahanju. Facebook

- Amna voli atletiku. Trčanje je nekako interesira najviše, a tu su i treneri vidjeli njen potencijal. Ali njena prva ljubav i gdje provodi najviše vremena je jahanje, gdje postiže jako dobre rezultate. To je inspirira da postiže dobre rezultate i u ostalim sportovima. Međutim, kako nam je rekla, mora još isprobati puno sportova da bi se odlučila kojim će se definitivno baviti - navodi Kokić-Osmić.

Nema prepreka

Amna je snažna i odlučna djevojčica koja je dobila poziv i za ulazak u asocijaciju “Associazione art4sport ONLUS”, koja joj omogućava još lakši pristup atletici.

- Nakon ulaska u asocijaciju upoznala je dosta djece i odraslih kojima se desilo nešto zbog čega su morali da amputiraju dio tijela. To joj je dosta promijenilo život jer asocijacija služi da se pokaže svijetu da, iako vam fali dio tijela, to nije prepreka da se uspije u onome što želite. Moja Amna je hrabra djevojčica koja, i pored tih prepreka, ne odustaje, nego hrabro korača ka svojim ciljevima - istakla je Kokić-Osmić.

Voli ići u školu

Hrabra djevojčica Amna je tek treći razred i, kako navodi, voli ići u školu. Njena porodica ju je naučila da je to na prvom mjestu, pa sve ostalo.

Također, zbog amputacije nije mogla ići u školu pa su joj roditelji platili privatnu učiteljicu kako ne bi izostala s gradivom. Također, i učitelji iz škole su joj dosta pomogli da ništa ne propusti od gradiva.

Amnin plan za budućnost je da uspije. Želi imati što bolje rezultate u atletici, tačnije u trčanju, i da nastavi jahati jer to je za nju najveća ljubav, jako voli životinje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.