MINISTARSTVO ODBRANE

Konkretizirani planovi proširenja saradnje BiH i Marylanda u civilnom sektoru

Helez je izrazio zadovoljstvo što može da vidi da se dijaspora iz BiH aktivno uključuje u pomaganje i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine

Ministarstvo odbrane. Ured za odnose s javnošću MO

FENA

7.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ugostio je suosnivače Vijeća za razmjenu Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine Adnana Hadrovića i Emira Nurkića Kačapora, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Dugogodišnja saradnja BiH i SAD

Helez je izrazio zadovoljstvo što može da vidi da se dijaspora iz BiH aktivno uključuje u pomaganje i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Saradnja Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine postoji već 20 godina i dala je značajne rezultate posebno u vojnom dijelu saradnje.

Prilikom posjete ministra Heleza Marylandu u aprilu 2023. godine, dogovoreno je proširenje saradnje BiH i Marylanda na civilne resurse. U tom kontekstu je ministar predao pismo namjere za saradnju u oblasti privrede, zdravstva i kulture dviju zemalja.

Na današnjem sastanku konkretizirani su planovi proširenja te saradnje.

- Učinit ćemo sve da benefite partnerstva sa Marylandom osjete ne samo naši vojnici nego i građani naše zemlje. Cilj nam je u okviru civilne saradnje razviti kulturne, sportske, školske razmjene između Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine - rekao je ministar Helez.

Obogaćivanje odnosa

Rad Vijeća za razmjenu Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine ima punu podršku Nacionalne garde Maryland i civilnih vlasti ove savezne države.

Ovo je prilika za obogaćivanje odnosa Savezne Države Maryland i Bosne i Hercegovine, ali i za upoznavanje bh. dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama s aktivnostima Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, ali i općenito sa svim dešavanjima iz BiH.

Također, ovo je prilika i da se građani Sjedinjenih Država upoznaju s pozitivnim pričama u Oružanim snagama BiH, ali i o rezultatima podrške koju Sjedinjene Američke Države već duži niz godina pružaju Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.