VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit o 40. godišnjici ZOI: Olimpijski mir mogao bi nas potaknuti da doživimo zajedničku budućnost u Evropi

Moje je čvrsto uvjerenje da ova zemlja svojim primjerom može pokazati kako jedinstvo i saradnja mogu donijeti pozitivne promjene, rekao je Šmit

Kristijan Šmit. Fena

H. J. I.

8.2.2024

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) upućuje srdačne čestitke svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 40. godišnjice otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Olimpijada je bila potvrda snage miroljubivog takmičenja u periodu ispunjenom nadom i optimizmom. Olimpijski duh našao je dom u Sarajevu, zapalivši plamen zajedništva i prijateljstva.

Mir i zajedništvo

Međutim, samo devet godina kasnije, grad je zahvaćen očajem, terorom i tugom, da bi se potom digao iz pepela s obnovljenom nadom i odlučnošću za mir. Danas je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, države na putu evropskih integracija i prosperiteta. Gradonačelnica Benjamina Karić i nepokolebljivi građani slobodnog Sarajeva zaslužuju pohvale za svoju beskompromisnu predanost izgradnji svjetlije budućnosti za sve.

- Dok razmišljamo o krešendu i dinamičnom duhu "Bolera", osjećamo potrebu za ponovnom manifestacijom mira i zajedništva, ne samo u Sarajevu nego i u Banjoj Luci, Mostaru i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ujedinimo se, u pravom duhu olimpijskog mota, da razmotrimo mogućnost vraćanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo i region, uključujući i susjedne zemlje. Olimpijske igre mogle bi poslužiti kao svjetionik nade, nadahnjujući nas da prihvatimo zajedničku budućnost u Evropi.

Olimpijski mir

Olimpijski mir mogao bi nas potaknuti da doživimo zajedničku budućnost u Evropi. Uvjeren sam da bi ljudi sada na novu olimpijadu u BiH gledali kao na izvrstan signal da je od 1995. ovaj dio svijeta ponovno stekao bogatstvo, mir i budućnost koja obećava.

Moje je čvrsto uvjerenje da ova zemlja svojim primjerom može pokazati kako jedinstvo i saradnja mogu donijeti pozitivne promjene. Stoga pozivam sve donosioce odluka, sve nas, da udružimo snage i podržimo proslavu Olimpijskih igara mira u Sarajevu.

Zajedno stvorimo put ka svjetlijoj budućnosti u kojoj mir, blagostanje i solidarnost nadmoćno vladaju - poručio je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.