REAKCIJE

Tanja Topić o novom dogovoru za “Avaz”: Nadam se da su shvatili da je ovo zadnja šansa i da će "progutati žabu"

Odgađanje nekih zahtjeva ni u kom slučaju ne vidim kao odustajanje od njih već samo čekanje nove prilike, rekla je

Tanja Topić o sastanku: Ubačeno u šestu brzinu. Facebook - N. Šaljić / Avaz

Alen Bajramovic

8.2.2024

Novi dogovor predsjednika stranaka parlamentarne većine na državnom nivou u javnosti je dočekan s rezervom, a politička analitičarka Tanja Topić kaže da je riječ o sagovornicima koji nisu vjerodostojni jer već sutradan promijene mišljenje. Od realizacije dogovorenog ovisi odluka o početku pregovora o članstvu BiH u EU, a vremena je do dana odluke u martu sve manje.

- Sam početak pregovora ništa neće značiti, možemo ih voditi 50 godina i ta perspektiva je tako daleka. Mogu samo reći da se nadam da su shvatili da je ovo zadnja šansa i da će “progutati žabu” - odustati od ucjena i prijetnji za dobrobit građana, da im barem mart otvori tračak nade da je moguće graditi bolje i pristojnije društvo od ovog – ističe Topić.

Najavljeno je formiranje radnih grupa, koje trebaju pripremiti prijedloge zakona o sprečavanju sukoba interesa, pranja novca, zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH, ali Topić podsjeća da na svakom sastanku izostaju konkretna rješenja, osim kada je riječ o raspodjeli novca i imenovanjima.

- Sad su naši proaktivni političari ubacili u šestu brzinu, jer je imperativ otpočeti pregovore sa EU. Da ne bude zabune, oni će zahtijevati i postavljati uslove Evropskoj uniji. Odgađanje nekih zahtjeva ni u kom slučaju ne vidim kao odustajanje od njih već samo čekanje nove prilike – dodaje Topić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.