NEOBIČNA ZANIMANJA

Admir Salkanović otkriva za “Avaz”: Zarađuju li dobro analitičari e-sporta

Posao analitičara je dugoročna obaveza, koji mi je postao i primarna zanimacija, istaknuo je Salkanović

Salkanović: Ozbiljna priča. Facebook

9.2.2024

Admir Salkanović ide jednim vrlo zanimljivim putem i kaže da, koliko je on izabrao karijeru, toliko je i ona izabrala njega. Ovaj Sarajlija je poslije završetka Elektrotehničkog fakulteta ''skoknuo'' do svijeta igara i tu ostao te sad niže uspjehe.

Kako je rekao za „Avaz“ pojašnjavajući ono što radi, zamislite prosijede bivše fudbalere kako učestvuju u panelu u nekom TV programu te komentiraju zašto nije bio ofsajd, to otprilike radi i on na engleskom jeziku i s malo modernijom temom e-sporta.

Timski sport

- Sa 10-11 godina počeo sam igrati igre sa starijim bratom. On je uglavnom pobjeđivao i mislim da se tu stvorio inat koji me tjerao da budem uspješniji.

Tada sam počeo da se takmičim, ali s obzirom na to da su nagrade bile manje vrijednosti i nisu obećavale u smislu razvijanja moje karijere, ubrzo sam prestao s tim - otpočeo je svoju priču Salkanović.

Dodao je da ga je prijatelj Harun kasnije nagovorio da ponovo pokuša. Kako kaže, za kratko vrijeme je zauzeo prvo mjesto na svjetskoj rang-listi u e-sportu "Dota 2" pod pseudonimom "lizzard" i počeo ozbiljnije razmišljati o tome kao karijeri.

S jednog od takmičenja. Facebook

- Nedugo nakon toga kontaktirali su me skauti i dobio sam pozive u nekoliko e-sport timova. Prihvatio sam jedan od njih i tu je počela ozbiljnija priča.

Kao igrač nisam osvojio mnogo, ali s obzirom na to da je to timski sport, nisam puno mogao utjecati na ishod. Nakon serije loših rezultata 2016. prestao sam igrati i otišao u e-sport penziju - kazao je Salkanović.

Baš kao što penzionisani sportisti, dodaje, počnu gostovati u raznim TV prijenosima, i on je sam počeo dobivati pozive da gostuje ili da bude voditelj različitih emisija i prvenstava, kao analitičar iz struke. Time se bavi i danas.

Obišao svijet

Također je naveo da je kao analitičar bio dosta uspješniji i ističe da je radio na dva finalna panela našeg svjetskog prvenstva zvanog "The International". Tada je bio jedan mali dio tima koji je osvojio Emi nagradu dvije godine zaredom. Nagradni fond prvenstva je, kako kaže, tada premašio 40 miliona dolara.

- Posao analitičara je dugoročna obaveza, koji mi je postao i primarna zanimacija pomoću koje sam zarađivao. Na zaradu se, stvarno, ne mogu požaliti, ali ono čime sam još više zadovoljan su putovanja, obišao sam cijeli svijet radeći ono što volim - istakao je Salkanović.

Savjet drugima

Mladima koji bi se htjeli baviti sličnim poslom savjetovao je da dobro razmisle šta je to što zaista žele. "Igranje igrica" zvuči kao savršeno zanimanje za mnoge, ali, potcrtao je, takmičenje u profesionalnom timu te igranje radi razonode su dvije veoma različite stvari.

- U tradicionalnom sportu su treninzi limitirani tjelesnim zamorom, a u e-sportu nije čudno ako traju 10-12 sati svakodnevno, bez slobodnih dana. Usto, rijetko ko odluči da će biti profesionalni fudbaler nakon što pobijedi dvije ili tri utakmice na male golove iza škole, a tako je i u e-sportu, potreban je određen i očigledan afinitet - zaključio je Salkanović.

SAMO učestvovanje na sada već 3. “The Internationalu”, kao i dvije Emi nagrade su moj najveći uspjeh u e-sportu i tvrdim da je to san svakog igrača, istaknuo je Salkanović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.