USK

Tabaković: Radit ćemo na uspostavi jedinstvenog antikoruptivnog informacionog sistema

Ured će raditi na prevenciji korupcije koja će se ogledati kroz razvoj i primjenu mjera koje smanjuju rizik od korupcije

FENA

9.2.2024

Krajem oktobra prošle godine zvanično je otvoren Ured za borbu protiv korupcije Vlade Unsko-sanskog kantona, a prije nekoliko sedmica za šeficu Ureda imenovana je Adela Tabaković, čime se dovršava uspostava Unsko-sanskog ureda za borbu protiv korupcije čiji je zadatak borba protiv korupcije, jačanje transparentnosti i podsticanje građana da svoje lidere pozivaju na odgovornost.

Uspostaviti registar imovine nosilaca javnih funkcija

Prošle sedmice u radnoj posjeti ovom uredu boravio je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, koji je u Bihać došao kako bi pomogao uspostavu funkcionisanja Ureda.

Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu stupio je na snagu 2021. godine, a njime je propisano formiranje Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona.

- Ured je formiran krajem 2023. godine, obezbijeđeni su materijalno tehnički uvjeti uz pomoć međunarodnih partnera - Američke ambasade u BiH i Misije OSCE-a U BiH, ali se čeka usvajanje budžeta za 2024. godinu, kako bi se pokrenuo proces zapošljavanja osoblja Ureda. Iz prethodno navedenog je evidentno da se kasni s implementacijom Zakona te obavezama koje proizlaze iz tog zakona. Tri kantona su već daleko ispred Unsko-sanskog kantona, ostali su ili u fazi osnivanja ili su osnovani – kaže Tabaković.

Kako bi se implementirao Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu, potrebno je najprije uspostaviti registar imovine nosilaca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika i registar poklona.

Tabaković navodi da je u toku podnošenje prijava nosilaca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika, koje će nakon analiza biti unijete u registar imovine koji će biti javno dostupan. Nakon prve faze Ured je u obavezi izvršiti provjeru imovine nosilaca javnih funkcija za 200 osoba na godišnjem nivou.

Unaprijediti transparentnost javnih institucija

Nakon uspostave navedenih registara Ured će uspostavljati i druge registre kojima će se unaprijediti transparentnost rada institucija na području Unsko-sanskog kantona.

Ured će raditi na prevenciji korupcije koja će se ogledati kroz razvoj i primjenu mjera koje smanjuju rizik od korupcije, uključujući poboljšanje transparentnosti, jačanje etičkih standarda, i uspostavu sistema za prijavu korupcije, zatim, kroz edukaciju građana, javnih službenika i poslovnog sektora o štetnim učincima korupcije te promicanje etičkog ponašanja.

- Ured će uspostaviti saradnju s drugim institucijama, kako bi se zajedno radilo na suzbijanju korupcije, te jačati institucionalne kapacitete kojima će se osigurati da Ured za borbu protiv korupcije ima dovoljno resursa, stručnosti i ovlasti, kako bi uspješno obavljao svoje zadatke – ističe Tabaković.

Dodaje, da će Ured težiti uspostavi jedinstvenog antikoruptivnog informacionog sistema, što je i jedna od strateških aktivnosti definisanih Strategijom za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona za period 2023. – 2027. godine.

Zapošljavanje uposlenika Ureda

Prethodno je potrebno sačekati da se usvoji budžet Unsko-sanskog kantona za 2024. godinu, kako bi se izvršio prijem dodatnih uposlenika ovog Ureda, što je neophodno za njegovo funkcionisanje.

- Nastojat ćemo da nakon usvajanja budžeta Ured profunkcioniše u punom kapacitetu i kada su u pitanju zaposlenici. Kako se radi o državnoj službi, provest ćemo proceduru prijema državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u Unsko-sanskom kantonu. Za sada kroz konsultacije o budžetu s Ministarstvom finansija, planirano je sedam izvršilaca u ovom uredu. Svaki od službenika će imati svoja ovlaštenja i nadležnosti u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ureda i u skladu sa Zakonom – poručila je Tabaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.