ŠTA SE IZA BRDA VALJA

SDP pojačali vijećnici koje su optužili za rušenje Bogićevića

Već tada su uveliko kružile teorije da su iza sabotiranja Bogićevića stajali upravo pojedini dijelovi SDP-a

Seid Škaljić. SDP

Danijal Hadzovic

9.2.2024

U srijedu je održana konvencija SDP-a Stari Grad na kojoj su ovoj stranci pristupila dva općinska i gradska vijećnika Sead Škaljić i Jasmin Skorupan.

Rušenje kvoruma

Riiječ je o kadrovima koji se dovode u vezu s opstrukcijom za izbor Bogića Bogićevića 2020. godine na mjesto gradonačelnika Sarajeva, a te su optužbe dolazile upravo od stranaka trojke.

Veliko oduševljenje vladalo je u sarajevskoj javnosti kada je u novembru 2020. godine objavljeno da će kandidat za gradonačelnika biti Bogić Bogićević.

Trojka je imala obezbijeđenu većinu i sve je trebala biti samo stvar formalnosti. No, onda se šokantan i potpuno neočekivan obrat desio na sjednici Gradskog vijeća. Naime, Bogićević nije dobio dovoljna broj glasoiva.

Stranke trojke su tada optužile opozicione snage da su pokušali dovesti Srđana Srdića na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća, kako bi se osigurao reizbor Abdulaha Skake. Tada su upravo Škaljića i Skorupana optužili za rušenje kvoruma.

- Danas ćemo u Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijeti krivične prijave s materijalnim dokazima i svjedocima o pokušaju trgovine uticaja prema vijećnicima. Danas su vijećnici iz Starog Grada (Seid Škaljić, Vedran Dodik, Jasmin Skorupan, Srđan Simonović) i Novog Grada (Drago Jurić, Enisa Spahić, Bajro Biber) srušili kvorum, izlazeći sa sjednice, jer je opća većina bila na našoj strani - objavio tada SDP na svojoj zvaničnoj web stranici.

Povlačenje Bogićevićeve kandidature

Nakon što Ademović nije izabran na prvom glasanju Bogićević je povukao kandidaturu, obrativši se javno pismom predsjedniku stranke Nerminu Nikšiću.

Gostujući u programu FACE TV tada federalni parlamentarac, a sada načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić je kazao kako je „izdao“ upravo dvojac Skorupan i Škaljić.

No, već tada su uveliko kružile teorije da su iza sabotiranja Bogićevića stajali upravo pojedini dijelovi SDP-a.

Pristupanje Skorupana i Škaljića ovoj stranci će u svakom slučaju dodatno produbiti sumnje, posebno uzimajući u obzir da je krajem prošle godine Škaljić podržao upravo Čengića na izborima za načelnika Općine Stari Grad, iako je njegova bivša stranka NES zvanično podržala SDA-ovog kandidata.

Prelazak Škaljića i Skorupuna protiv kojih je ova stranka nekoć podnosila krivične prijave u SDP još jednom potvrđuje staru tezu da je u politici ljubav privremena, dok su interesi vječni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.