REAKCIJE

Mostarski gradonačelnik o okupljanju antifašista: Zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija

Uvjeren sam da smo sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje, naveo je Kordić

Kordić: Oglasio se na Facebooku. Avaz

Meliha Smajkic

11.2.2024

Nakon jučerašnjeg obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, kada su brojni antifašisti pod jakom policijskom pratnjom, autobusima, posjetili Partizansko spomen-groblje, danas je reagirao mostarski gradonačelnik, Mario Kordić.

- Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija - naveo je Kordić na svom službenom Facebook profilu.

Ugodnije okruženje

Dodao je kako "vjeruje da svaki žitelj Mostara razmišljajući o budućnosti svoje životne sredine razmišlja o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju ekonomije, izgrađenim parkovima, i svemu onome sto čini život kvalitetnijim".

- S druge strane, iz godine u godinu, grupa ljudi koji se predstavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se grupa mladosti, naše djece šeće centrom grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni moralizatori falsificiraju historiju i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo. Oštro osuđujem takav javni govor, koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela - napisao je gradonačelnik Mostara.

Zahvalio se MUP-u HNK

Zahvalio je MUP-u HNK-a "na jučerašnjem adekvatnom nadzoru i upravljanju okupljanja u centru Mostara".

- Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat će sve slobode, provoditi reforme, kao i gledati u budućnost sa iskrenom namjerom da svima napravimo ugodniju životnu sredinu - zaključio je Kordić.

Podsjetimo, u organizaciji UABNOR-a Mostar, antifašisti su namjeravali defilirati do Partizanskog spomen-groblja, međutim, iz MUP-a HNK im to nisu dozvolili, kao što je to, uostalom, bio slučaj svih prethodnih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.