NAKON PRIJEDLOGA HNS-A

Dizdar za "Avaz" o stavu trojke: Prvo izmjene Ustava BiH, pa izbor člana Predsjedništva

Načelni dogovor je bio da nećemo u javnost izlaziti s pozicijama pojedinih partnera, ali je HNS izašao sa svojim stavom i gledištem

Dizdar: Ne znam o čijim ucjenama govorimo. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

Nerma Ajnadžić

12.2.2024

Nakon što je Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH), na čijem je čelu lider HDZ-a Dragan Čović, objavio njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, uslijedile su brojne reakcije.

Za "Avaz" govorio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije BiH Nerin Dizdar koji nam je otkrio stav trojke po ovom pitanju.

Ključni prioriteti

- Načelni dogovor je bio da nećemo u javnost izlaziti s pozicijama pojedinih partnera. Međutim, s obzirom na to da je HNS izašao sa svojim stavom i gledištem, ja vam mogu prenijeti kakav je stav stranaka trojke po pitanju izmjena Izbornog zakona, naročito u aspektu izbora članova Predsjedništva. Pozicija trojke, koju smo i pismeno i usmeno artikulisali jeste da je za adresiranje pitanja izbora člana Predsjedništva BiH prvo nužno izvršiti izmjene Ustava BiH u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) i stavom Evropske unije, jasno artikulisanim i kroz definisanih 14 ključnih prioriteta, a jedan je provođenje presude ESLJP - rekao je Dizdar.

Naglasio je da smatraju da pojedinačni modeli ili načini izbora članova Predsjedništva kroz Izborni zakon mogu biti adresirani tek nakon izmjena Ustava BiH kojom će biti otklonjena diskriminacija utvrđena presudama ESLJP.

- To je pozicija trojke s koje nastupamo u ovim pregovorima. Naravno, o svim pitanjima razgovaramo, pregovaramo, razumijemo da imamo različita stajališta, zato i imamo grupe koje intenzivno komuniciraju. Razmatramo sva pitanja koja su pred nama - poručio  je Dizdar.

S obzirom na to da je HNS u svom saopćenju naveo i kako je izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH uslovljen  izmjenama Ustava BiH, upitali smo Dizdara za te navode.

Jasan evropski put

- Ne znam o čijim ucjenama tu govorimo. Član 2 stav 2 Ustava BiH jasno kaže da se u BiH direktno primjenjuje Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda sa svojim protokolima. I dalje je jasno navedeno da njeno provođenje ima prioritet nad svakim drugim pravom. Naše ustavna obaveza je implementirati presude ESLJP. Također,  naša je to obaveza u skladu s našim jasno definisanim ciljem pristupanja EU, jer i EU provođenje presuda ESLJP vidjela kao jednu od obaveza BiH ukoliko želimo da pristupimo EU - poručio je Dizdar.

Na kraju je ponovimo da trojka gleda na svačije stavove, ali da je prioritet zaštita pravnog poretka.

- Ustav je jasno definisao obavezu implementacije Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Imamo presude ESLJP i to je ono što je evropski put, koji je jasno napisan, zapisan i opisan. Na nama je da prihvatimo šta su stvarni evropski prioriteti - zaključio je Dizdar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.