ZA SELEKTIVNU PRAVDU

Politička lešinarenja preko tragedija u skladu s lokacijom ubistva

SDA brani svoje kadrove u Tuzli, a trojka šuti o neradu svojih kadrova u Sarajevu

Ubistvo u Tuzli. A. Bešić / Avaz

14.2.2024

Da je politika u Bosni i Hercegovini jedan glib u kojem je jedino pravilo da nema nikakvih pravila, a “niski udarci”, ne samo dozvoljeni, nego i poželjni, nije neka tajna.

Slučajevi ubistva 19-godišnjeg mladića Farisa Pendeka u Sarajevu i Amre Kahrimanović u Tuzli su još jednom ogolili sistem do kraja i pokazali sve manjkavosti policije.

U Sarajevu su ubistva i pucnjave praktično postali svakodnevica, a akteri su, prema ustaljenom principu, višestruko presuđivane osobe, koje mahom dobijaju minimalne kazne za svoja djela. Djelovanja, osim povećane angažovanosti policije na ulicama u prvim danima nakon tih dešavanja, praktično nema.

Osim toga, informacije se skrivaju od medija, kako bi se što manje otkrilo. U isto vrijeme policijski komesar Fatmir Hajdarević i Admir Katica nemaju mnogo toga da kažu.

Uznemirena javnost

Ubistvo u Tuzli je još više uznemirilo javnost, jer ga je počinio od ranije problematični policijski službenik Elvis Ćustendil i to iz službenog pištolja. To je otvorilo i pitanje ljekarskih pregleda kod policijskih službenika, jer ukoliko postoje pravila za rukovanje oružjem kod civila, valjda bi bar ista, ako ne i rigoroznija, trebala biti kod organa reda.

No, tako se otkrilo da se ljekarski pregledi u nekim kantonima poput TK nisu radili po 30 godina, a kada su počeli prije dvije godine s njima brzo su odustali jer su shvatili da ih veliki broj neće proći, dok je nešto bolja situacija u KS, gdje je to rađeno prije 15 godina, iako je obaveza svake četiri godine ili na osnovu odluke komesara u skladu s finansijskom situacijom.

I umjesto da se političari ujedine i shvate da je ovo problem oko kojeg ne bi trebalo biti razmimoilaženja, da svi odgovorni trebaju podnijeti ostavke, kako u TK, tako i u KS, i da dođu novi ljudi koji će odmah ponuditi rješenje za ove probleme, oni su odlučili da to ne urade.

Tako političari iz Sarajeva se prepucavaju oko ubistava i oni iz redova trojke imaju više „empatije“ prema femicidu u Tuzli gdje je SDA na vlasti, dok oni iz SDA prema ubijanju mladosti u Sarajevu gdje je trojka na vlasti. Tako se iz redova trojke traži smjena ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića i komesara Dževada Kormana, dok se o smjeni Katice i Hajdarevića uopšte ne priča.

Stradanje mladosti

Zamjeri se nabavka transportera za MUP TK, dok se nema novca za ljekarske preglede, ali se ne zamjeri kada trojka kupuje transportera i helikoptera u KS, dok također nema novca za ljekarske preglede.

S druge strane, zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić kritikuje to što u Sarajevu vladaju narkokarteli zbog čega nevina mladost strada, ali svim silama brani ministra unutrašnjih poslova TK, jer je iz redova njegove stranke, što potvrđuje i njegova jučerašnja reakcija na društvenim mrežama.

Prema svemu sudeći, promijenit se ništa neće, ostavki neće biti, samo će se mijenjati uloge u skladu s tim ko je gdje na vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.