"AVAZOVA" TEMA

Kontinuiran rast cijena na svjetskom tržištu: Očekuje nas poskupljenje goriva u BiH

Nadam se da nećemo ići prema 3 KM, jer to nikome nije u interesu, pogotovo nama, kaže Savić

Cijene goriva rastu. Twitter

Alen Bajramovic

15.2.2024

Cijene goriva u BiH ponovo rastu, a trenutnih 2,60-2,70 KM po litru samo su uvod u ono što slijedi u narednom periodu. Prema riječima Đorđa Savića, predsjedavajućeg Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS, uzrok novih poskupljenja je konstantan rast cijena na svjetskoj berzi u posljednjih mjesec.

- To se samo prelilo na maloprodajne objekte. Tendencija je rasta, a u ovom momentu ne možemo precizirati koliko će cijene ići nagore. Mislim da je uzrok ta situacija na Bliskom istoku i kanali snabdijevanja koje je sad otežano. Nadam se da nećemo ići prema 3 KM, jer to nikome nije u interesu, pogotovo nama. Naša marža je ograničena i mi zarađujemo isti iznos i kad je cijena 2 ili 3 KM. S nižom cijenom i nama je bolje jer je veća potrošnja, a sa skupljim gorivom treba nam više sredstava za jednu cisternu - kaže Savić za „Avaz“.

Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH Milenko Bošković kaže da su zbog rasta cijena na svjetskom tržištu domaći distributeri već morali nekoliko puta korigirati cijene.

- Međutim, ljudi su ozbiljni, troše svoje zalihe. Ako pratimo situaciju u okruženju, Hrvatska je dva puta dizala cijene za po 4 eurocenta. Ovisno o tome kojom brzinom ko troši zalihe na svojim pumpama, neminovno je da će doći do poskupljenja. Nezahvalno je prognozirati za koliko, ali, prema nekom današnjem izračunu, cijena bi bila 2,86 KM, nabavna cijena plus marža od 25 feninga, a mi vidimo da je daleko ispod toga - ističe Bošković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.