BROJNE REAKCIJE

Nakon najave da će presuđeni ratni zločinac promovirati knjigu u Mostaru: Nepojmljivo da nosilac najzloglasnijih nedjela može javno govoriti

Kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša, naveli mostarski logoraši

Valentin Ćorić. RTVHB

Meliha Smajkic

16.2.2024

Vijest o tome da će presuđeni ratni zločinac, Valentin Ćorić, večeras u Mostaru, u Domu „Kosača“ promovirati svoju knjigu „In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga“, koju je nedavno predstavio u Zagrebu, izazvala je burne reakcije u javnosti.

-„Dobro došli u konačište“, to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnik tzv.HRHB za Udruženi zločinački poduhvat. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijale logoraše zbog dvije stvari i to: zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani-kaže se u reakciji Udruženja logoraša Mostar.

Kako su naveli u svom saopćenju, „kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljediice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice“.

-Koliko je zlo u ovom “pokajniku” pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunala, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu-naveli su.

Pogubnost njegovanja politike

Dodali su kako godinama ukazuju na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu „i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića“.

-Zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini i danas hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će isto proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene šestorke. Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od strane HVO-a povećava opanost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski “moćnici” koji se danas ogrću zastavom i zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini.

Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže „humano preseliti“.

Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka- poručili su mostarski logoraši.

Iz Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020 pozvali su gradonačelnika Mostara Marija Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige presuđenog ratnog zločinca, Valentina Ćorića, u Mostaru.

-Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nosilac najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovisati knjigu.

Krvnik, Valentin Ćorić, presuđen je za najteža djela protiv čovječnosti, kao dio zloglasne Haške šestorke i jedan je od šest najgorih ratnih zločinaca koje je Evropa vidjela od nacista i Hitlera-naveli su iz Kluba.

Odustati od promocije

Zbog toga su pozvali, kako su naveli, sve relevantne faktore da se spriječi i odustane od promocije i time pošalje poruka da smo istinski opredjeljeni za društvo evropskih i ljudskih vrijednosti u kojima nije moguće da ratni zločinci imaju prostora za javno djelovanje, da nije moguća njihova glorifikacija i rehabilitacija.

-Oni su nanjeli suviše ljudskog zla i ostali zapisani u historiji čovječanstva kao opomena na prijetnju da ljudski um može osmisliti i činiti zlo.

Ustanimo svi u zaštitu ljudskih vrijednosti, onih koji su prošli patnje zlikovaca i našu djecu zaštitimo od plasiranja ovakvih oblika opasnog nehumanog ponašanja i djelovanja. Očekujemo to od svih pozvanih, u suprotnom nismo sigurni da svi pobrojani faktori štite vrijednosti evropskog i humanističkog naslijeđa, te upozoravamo da je to direktni udarac na i protiv postignutih koraka na izgradnji zajedničkog života i budućnosti u Mostaru. Jasno i javno upozoravamo da ovakvi postupci služe za povratak u proces dezintegracije mostarskog društva i razdvajanja ljudi-poručili su iz Kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.