SUĐENJE U BANJOJ LUCI

Gdje se nalazio bivši v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS kada je policija došla

Prošić je ispričala da je na dan kada je policija došla u pretres IZJZ Zeljković ujutro došao na posao oko 7.30, ali ga nakon pauze više nije vidjela

Suđenje Zeljkoviću. Nezavisne novine

S. S. / Nezavisne novine

19.2.2024

Zdrava Prošić, sekretarica nekadašnjeg vršioca dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ) Branislava Zeljkovića, ispričala u Okružnom sudu u Banjoj Luci da je on, na dan kada je policija pretresala Institut, došao na posao u 7.30 sati, te bio do pauze, nakon čega ga više nije vidjela, pišu Nezavisne novine.

Ona je to izjavila svjedočeći na suđenju u predmetu "Korona ugovori", u predmetu u kojem su, uz Zeljkovića, optuženi direktor "Procontrola" Slavko Bojić, direktor "Promedinga" Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković i bivši direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić.

Prošić je ispričala da je na dan kada je policija došla u pretres IZJZ Zeljković ujutro došao na posao oko 7.30, ali ga nakon pauze više nije vidjela.

- Nije mi bilo poznato da je imao sastanke van zemlje ili slično. To jutro je došao na posao. Poslije pauze je došla policija i tražili su mi da pozovem direktora i da mu kažem da su došli u pretres. On se javio i rekao da će brzo doći. Potom je prestao da se javlja na telefon, a kasnije je bio i nedostupan - rekla je Prošić.

"Javit će se sutra"

Ona kaže da joj je do 15.30 sati Zeljković poslao poruku navodeći da je van BiH na pregledu, te da javi policiji da će im se javiti sutra.

Svjedočio je i Dejan Arežina, član Komisije za prijem robe u IZJZ, navodeći da je u vrijeme pandemije virusa korona samo jednom lično zaprimio isporučenu robu, iako se njegov potpis nalazio na 17 zapisnika o prijemu.

Arežina je rekao da je lično zaprimio i prebrojao 850 od 30.000 isporučenih zaštitnih odijela, koja su bila upakovana u vreće za smeće, celofan i kutije, navodeći da je zapisnike o prijemu naknadno potpisivao jer mu je to tražio Radomir Rokvić, kolega iz Službe za ekonomsko-finansijske poslove.

- Bio sam u Komisiji za prijem robe i jednom prilikom sam lično zaprimio odijela, što se vidi po otpremnici koju sam potpisao. Zapisnici o prijemu su naknadno rađeni, da bi se ispoštovala procedura. Iako sam potpisan na 17 zapisnika nisam svu robu primio - rekao je Arežina.

Nisu znali kakva su odijela

Pojasnio je da zapisnike nije pisao, jer kaže da je mislio da to nije potrebno, navodeći da iz sadašnje perspektive tako ne bi postupao. Pojasnio je da su zapisnici zapravo interni dokumenti, te da se po otpremnicama vidjelo kada je neka roba stigla u IZJZ. Potvrdio je i da ga nadležne službe nisu obavještavale o tome kako izgledaju odijela koja trebaju stići.

- Niko me nije upoznao s tim kakva su odijela, niti sam kompetentan da kažem da li je nešto zaštitno ili medicinsko odijelo. Bio sam u Komisiji, koja je formirana prije korone, i koja je bila namijenjena za redovno postupanje - rekao je Arežina.

Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović pitala je svjedoka da li je optuženi tražio od njih da tako postupaju i Arežina je odgovorio da nije. Isti odgovor je dao i na pitanje da li im je Zeljković tražio da nešto naknadno potpisuju.

- Direktor se nije uplitao u naš rad i način na kojim smo postupali, niti je na bilo koji način uticao na nas - rekao je Arežina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.