SUZBIJANJE KUGE

Svinjski fond na području Brčko distrikta smanjen za 40 posto nakon pojave afričke svinjske kuge

On kaže da će o ovoj temi u narednom periodu biti organizovano niz predavanja za poljoprivredne proizvođače

Ilustracija. Fena

FENA

20.2.2024

Ukupni svinjski fond na području Brčko distrikta smanjen je za oko 40 posto nakon pojave afričke svinjske kuge, rečeno je danas iz Pododjeljenja za veterinarstvo u Vladi Brčko distrikta.

Stevan Radić, šef Pododjeljenja za veterinarstvo u Brčkom, kaže da je afrička svinjska kuga još uvijek prisutna na ovom području, te da će njihovo težište rada i u ovoj godini biti na suzbijanju ove zarazne bolesti.

- Samo iskorjenjavanje afričke svinjske kuge, kao i drugih zaraznih bolesti, nije lako i traži provođenje određenih mjera, prije svega biosigurnosnih mjera na farmama, kao i načina držanja i uzgoja životinja i to je period koji neće biti završen u narednih par godina - istakao je Radić.

On kaže da će o ovoj temi u narednom periodu biti organizovano niz predavanja za poljoprivredne proizvođače.

O tome kada će se na farmama na kojima je registrovana afrička svinjska kuga ponovo moći gajiti svinje, Radić napominje da se na nivou Brčko distrikta, kao i na nivou BiH, aktivno radi na utvrđivanju određenih parametara i toga koliko je sam virus još uvijek prisutan.

Na području Brčko distrikta tokom perioda zaraze afričkom svinjskom kugom eutanizirano je nešto više od 10.600 životinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.