SARAJEVO

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika: Predstavljena naučna izdanja Instituta za jezik

Ovim povodom javnosti su predstavljena naučna izdanja "Bosanske elifnice", "Jezički izraz Varice", "Zbornik radova

U zgradi Rektorata Univerziteta u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

21.2.2024

U zgradi Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je svečano obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika uz predstavljanje naučnih izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu nastalih 2023. godine, javlja Anadolija.

Ovim povodom javnosti su predstavljena naučna izdanja "Bosanske elifnice", "Jezički izraz Varice", "Zbornik radova: Institucionalizacija nauke o jeziku u Bosni i Hercegovini" i časopis "Književni jezik".

Doprinos očuvanju maternjeg jezika

Direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić izjavio je da su odlučili da od ove godine na Međunarodni dan maternjeg jezika promoviraju svoje najnovije naučne publikacije kako bi time dali doprinos njegovanju maternjeg jezika.

- Odlučili smo se na ovaj korak zato što se ove publikacije vežu suštinski za Međunarodni dan maternjeg jezika u kontekstu brige o statusnim pitanjima maternjeg jezika u društvu. Stoga je jako važno da na ovaj dan govorimo o statusnim pitanjima maternjeg jezika u društvu, borbi protiv jezičke diskriminacije, slobodama, borbi protiv hegemonizma, što su negativne tekovine prošlih sistema - kazao je Hodžić.

Naglasio je da se radi o vrlo korisnim naučnim publikacijama koje će biti od koristi ne samo naučnim radnicima nego i ostalim građanima.

Apel za brigu

- Ove publikacije baštine integritet u bosanskoj kulturi, historiji, tradiciji i bosanskom jeziku. Ovo je i javni apel za brigu o integritetu bosanskohercegovačkog društva i države i na neki način javno suprotstavljanje dezintegrativnim procesima u društvu - rekao je Hodžić.

Dodao je također da se briga o jeziku najbolje vodi objavljivanjem naučnoistraživačkim publikacijama.

Šefica službe za izdavačku djelatnost, biblioteku i informiranje u Institutu za jezik Aida Kršo posebno je istakla značaj korištenja širokog potencijala kojeg nudi maternji jezik.

- Na koji način ljepše da obilježimo ovaj dan nego predstavljanjem naučnih izdanja za proteklu godinu. Važnost današnjeg predstavljanja knjiga je utoliko veća što trebamo istaknuti važnost naučnog istraživanja bavljenja jezikom i prezentiranja jezika, uz napomenu koliko je važno da koristimo sav potencijal u jeziku koji imamo. A koliko ga realno koristimo? Koliko o jeziku razmišljamo? Koliko smo svjesni mogućnosti koje jezik pruža? - kazala je Kršo.

Na kraju je naglasila da su glavni ciljevi aktivnosti koje organizuju u sklopu Instituta za jezik, povodom Dan maternjeg jezika, promoviranje i razmišljanje o maternjem jeziku.

Međunarodni dan maternjeg jezika

U svijetu se 21. februara obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je UNESCO odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. stoljeća više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti. Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se njeguje u školama, medijima.

Generalna skupština UNESCO-a proklamirala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (današnjem Bangladešu), jer su protestirali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen kao zvanični.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.