DANAS SE OBILJEŽAVA

Međunarodni dan maternjeg jezika

UNESCO odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti

Međunarodni dan maternjeg jezika. magazinplus.eu

I.P.

21.2.2024

Od 2000. godine u svijetu se današnji dan obilježava kao Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je odredio UNESCO kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Ovaj da se obilježava u znak sjećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestirali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.

Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem. U svijetu se govori približno 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti.

Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovni načini preživljavanja jezika jesu da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, te da se njeguje u školama i medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.