KLUPKO SE ODMOTAVA

Debevec i Mehmedagić u problemima: Propjevali Rankovi i Osmicini saradnici

Tužilaštvo će naredne sedmice proširiti istragu na druge predmete i druge događaje, sve vodi ka novim hapšenjima

Mehmedagić i Debevec: Štitili jedan drugog. Avaz

Miralem  Aščić

21.2.2024

Burno će biti u narednih nekoliko dana kada su u pitanju bh. pravosuđe, policijske agencije i pojedinci koji si bili "poslovni saradnici“ uhapšenog i suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Državna mafija

Ovaj dvojac nalazi se u pritvoru u Vojkovićima od 19. decembra i tu će, prema svemu sudeći, ostati još zadugo. Uskoro bi im se mogli pridružiti i ostali članovi državne mafije koji su bh. pravosuđe i policijske agencije koristili za lično bogaćenje. Tužilaštvo je, kako smo nedavno napisali, tek zagrebalo po površini.

Saznajemo da je u protekla dva mjeseca saslušano već više od 30 svjedoka koji su povezani s Debevcem i Osmicom. Radi se mahom o uposlenicima Suda i OSA-e. Među njima su pojedinci od krucijalne važnosti za daljnju istragu jer su radili prema uputama ovog dvojca.

Jedan iz OSA-e, doskorašnji Osmicin blizak saradnik, pomogao je Tužilaštvu da sklopi mozaik kriminalnih radnji i procesa nezakonitog prisluškivanja. Ovaj svjedok pokajnik do u detalje je opisao tužiteljici Bojani Jolović šta je sve radio prema naredbi Osmice. Isto važi za saradnike Ranka Debevca. Jedan od njih je uhapšeni Milisav Pijuk, koji se brani sa slobode.

Sve priznao

Pijuk je pristao na saradnju s Tužilaštvom i već otkrio mnogo toga kako bi Tužilaštvo dobilo potpunu sliku o zloupotrebama suspendiranog predsjednika Suda. Priča o „agentima“ OSA-e kap je u moru brojnih zloupotreba. Mračno lice Debevca mnogo je opasnije.

I ne samo to. Slike ulaska svjedoka u Tužilaštvo, koje je Osmica dobio na uvid, veliki su problem za ovaj mafijaški dvojac. Tužilaštvo će naredne sedmice proširiti istragu na druge predmete i druge događaje. O tome je do u detalje pričao dvojac koji je propjevao. I naredne sedmice bit će nastavljena saslušanja. Sve vodi ka novim hapšenjima.

Tajna dva Samsunga

Koliko se Ranko i Osmica boje šta će Tužilaštvo naći u njihovim telefonima, najbolji je pokazatelj to da mjesecima odbijaju dati šifre telefona. 

Mobiteli su na vještačenju i brzo će biti poznati rezultati. Poruke koje su slali i dobivali imaju i svjedoci. Autentičnost je već potvrđena. Pogotovo tajne kriju dva Samsunga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.