STRAVIČAN INCIDENT

Ministrica Hota-Muminović za "Avaz" poručila: Radi se na tome da se broj slučajeva nasilja svede na najmanju mjeru

Važno je da cijelo društvo radi na izgradnji nenasilnog okruženja i vrijednosnog sistema zasnovanog na pozitivnim vrijednostima, rekla je

Hota-Muminović oglasila se nakon stravičnog incidenta. Avaz

Nerma Ajnadžić

24.2.2024

Posljednji incident koji se dogodio u OŠ „Šip“ u Sarajevu kada je učenik donio skalpel u školu, prijetio vršnjacima, te na kraju sam sebe povrijedio, upalio je sve alarme roditelja, ali i nastavnika, kao i ostalog prosvjetnog osoblja.

Pitali smo ministricu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naidu Hotu-Muminović (NiP) je li upoznata s ovim incidentom te šta Ministarstvo planira učiniti tim povodom.

- Vlada Kantona Sarajevo u avgustu prošle godine usvojila je jasne smjernice po kojima škole postupaju u slučaju kada je ugrožena sigurnost i dobrobit djece. Tačno se zna na koji način se uključuje Uprava policije, Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove i drugi. Provodimo kontinuiranu edukaciju svih profesionalaca u ovim resorima kako bi znali kako da postupaju – kazala je Hota-Muminović za „Avaz“.

Dodala je da paralelno s tim u školama provode kontinuirane aktivnosti i programe kojima preveniraju sve oblike nasilja među djecom i nad djecom.

- Škole stalno dijele informacije o provedenim aktivnostima iz čega se vidi koliko je budna obrazovna zajednica u Kantonu Sarajevo. Naši profesionalaci u školama u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i s Ministarstvom posvećno rade kako bi se broj slučajeva nasilja sveo na najmanju mjeru. Važno je da cijelo društvo radi na izgradnji nenasilnog okruženja i vrijednosnog sistema zasnovanog na pozitivnim vrijednostima – zaključila je Hota-Muminović u odgovoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.