REAKCIJE

NiP Mostar: Puna podrška Medžlisu IZ za izgradnju Interkulturnog centra ''Mevlana''

Kroz političko djelovanje naši predstavnici će i dalje nastaviti na podršci ovome projektu, navode u saopćenju

Uništena tabla. Avaz

FENA

25.2.2024

Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem ef. Dedovića Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar, na jučer održanoj sjednici, jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“ na lokalitetu Lakišića harema, kojeg je izradio projektni biro Modular d.o.o., i s tim u vezi obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra „Mevlana“.

- Ovim putem želimo kao gradska organizacija političke stranke Narod i Pravda javno dati podršku Medžlisu Islamske zajednice Mostar za početak izgradnje ovog centra. S obzirom da naša organizacija ima svoje predstavnike i u Skupštini HNK i u Parlamentu FBiH stavljamo se na raspolaganje za bilo kakvu vrstu pomoći Medžlisu Islamske zajednice za realizaciju ovoga projekta.

Na sastanku za budžet Federacije BiH naši predstavnici Omer Hujdur i Suada Halilović su i zatražili izdvajanje novčanih sredstava za ovaj projekat. Kroz političko djelovanje naši predstavnici će i dalje nastaviti na podršci ovome projektu.

Uvažavajući sve vjere i nacije smatramo da je ovaj projekat od krucijalnog značaja za Bošnjake a i sve druge narode u Mostaru. Samo značenje naziva, interkulturni centar "Mevlana" jasno pokazuje namjere oko ovog projekta.

Pojam interkulturalnosti razlikuje se od onog multikulturalnosti po tome što ne zagovara samo prihvaćanje i toleranciju različitih kultura koje međusobno nisu u doticaju, već komunikaciju, suživot, raspravu, sklapanje prijateljstava, poslovnih veza i niza drugih konekcija između pripadnika različitih kultura - navodi se u saopćenju NiP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.