LIDER SDP-A

Nikšić nakon sastanka u Mostaru za "Avaz": Žao mi je dežurnih patriota kojima smo uskratili mogućnost da nastave liti krokodilske suze

Ne sumnjam da će se brzo pregrupisati i izmisliti neku novu opasnost, neku novu izdaju koju će oni po svaku cijenu zaustaviti, rekao je Nikšić

Nermin Nikšić. N. Šaljić / Avaz

Miralem  Aščić

27.2.2024

Na današnjem sastanku lidera stranaka stranaka koalicije na državnom nivou, koji je održan u Domu HDZ-a u Mostaru, nije postignut dogovor o tri ključna EU zakona.

Kako za portal "Avaza" ističe lider SDP-a Nermin Nikšić, on lično nije zadovoljan rezultatima današnjih razgovora.

Dežurne patriote

- Moram reći kako mi je negdje u dnu duše žao dežurnih patriota kojima smo uskratili mogućnost da nastave liti krokodilske suze nad sudbinom zemlje i optuživati nas za izdaju. Ne sumnjam da će se brzo pregrupisati i izmisliti neku novu opasnost, neku novu izdaju koju će oni po svaku cijenu zaustaviti. Kada bi politika svađa, sukoba, podjela bila dobra, BiH bi već odavno bili članica EU. Zato dok postoji i najmanja šansa ostajemo opredjeljeni za razgovor i traženje kompromisa. Mi radimo u atmosferi u kojoj svako iznosi svoje stavove i argumente, pa i kad se ne slažemo to ne znači da ćemo se posvađati. Odluka je jednostavna, ako želimo otvoriti pregovore sa EU moramo sarađivati i dogovarati se, mi između sebe i sa administracijom EU. Da, za sada to, za moje shvatanje, ide sporo, ali ipak ide - rekao je Nikšić.

Dodaje da su najbliži dogovoru oko Zakona o sprečavanju sukoba interesa. 

Izmjene Izbornog zakona

- Moramo se dodatno angažirati da ga dogovorimo i usvojimo. Kada je u pitanju Zakon o sudovima, mi smatramo da smo napravili kompromis pristajući da je umjesto suda apelaciono vijeće, te da sjedište bude u Istočnom Sarajevu. Nismo spremni prihvatiti da sjedište suda bude u Banjoj Luci - poručio je lider SDP-a. 

Nikšić ističe da "za razliku od naših partnera iz HDZ mi smatramo da se mogu usvojiti samo djelimične izmjene Izbornog zakona". 

-  Naravno da prihvatam kako oni misle drugačije, kao što očekujemo njihovo uvažavanje da mi nismo spremni mijenjati Izborni zakon bez izmjena Ustava koje bi garantirale provođenje odluka Suda u Strazburu. Na kraju, važno je da nastavimo pokušavati doći do rješenja, a hoćemo li u tome uspjeti vidjet ćemo - zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.