ODRŽAN SASTANAK

Bećirović i Juratović: Njemačka snažno stoji uz evropski i euroatlantski put BiH

Razgovarano je o EU perspektivi naše zemlje, reformskim procesima i aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu

Bećirović i Juratović. Predsjedništvo BiH

S. S.

28.2.2024

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa zastupnikom u Bundestagu (SPD) Josipom Juratovićem u sklopu intenzivnih aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Razgovarano je o EU perspektivi naše zemlje, reformskim procesima i aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

On je izrazio nadu da će EU u martu donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi dodatno utjecalo na provedbu suštinskih reformi. Također, rekao je da je važno naglasiti i da je sigurnost EU neodvojiva od sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana.

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović je naglasio da integracija zapadnog Balkana u EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, važna i iz sigurnosnih razloga, kako zapadnog Balkana tako i cjelokupne EU. Između ostalog, naglasio je da je funkcionalno pravosuđe jedan od ključnih uslova na putu ka EU.

Bećirović je zahvalio zastupniku Juratoviću za podršku koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i euroatlantskom putu. On je naglasio da se zastupnik Juratović više puta dokazao kao prijatelj Bosne i Hercegovine, te da svojim političkim djelovanjem nastoji da Savezna Republika Njemačka ima snažan fokus na dešavanja u našoj zemlji.

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović poručio je da je SR Njemačka pouzdan i snažan partner Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u, što je pokazano i tokom više susreta najviših zvaničnika SR Njemačke s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Tokom razgovora istaknuta je važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Sagovornici su razgovarali i o nedavnom Kongresu SPD-a Njemačke na kojem je član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović prisustvovao na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke. Bećirović je rekao da je veoma važna, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara SR Njemačke Olafa Šolca (Olaf Scholz) na Kongresu u Berlinu da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.