NASILJA NAD I MEĐU DJECOM

Dan ružičastih majica kao primjer solidarnosti koju treba razvijati

"Dan ružičastih majica" koji je nastao kao znak protesta, putem kojeg su školske kolege spriječile zlostavljanje jednog dječaka

Dan ružičastih majica. Fena

FENA

29.2.2024

Kao i prethodnih godina, od 6. do 28. februara učenici svih uzrasta osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, realizirali su sadržaje koji su u funkciji prevencije svih oblika nasilja nad i među djecom.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović osvrnula se na značaj svjesnosti i djelovanja protiv vršnjačkog nasilja.

- Sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u školama realiziramo mnoge aktivnosti o podizanju svijesti o izgradnji nenasilnog okruženja. Među njima je i "Dan ružičastih majica" koji je nastao kao znak protesta, putem kojeg su školske kolege spriječile zlostavljanje jednog dječaka autentičnim činom solidarnosti – kazala je Hota Muminović.

Pomažući školskom prijatelju posvećenom podršci liječenju teško oboljele majke, dodala je, školske kolege su dale primjer vrijednosti koje svi trebaju njegovati i razvijati.

U znak sjećanja na dječaka Denisa Mrnjavca koji je ubijen 6. februara prije petnaest godina, ovaj datum proglašen je danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama, pod nazivom “Dan ružičastih majica” obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru, ove godine je to 28. februar, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.