NEZADOVOLJNI VLASTIMA

Štrajk zaustavio rad sudova u RS, ministarstvo "upozorilo" zaposlene

Ovo je prvi generalni štrajk u pravosuđu nakon 11 godina, u kojem se negoduje zbog postupanja vlasti koju drži SNSD

Štrajk na snazi dok se ne ispune uslovi. RSE

E. Ć.

29.2.2024

Zaposlenici u pravosuđu u RS, izuzev sudija i tužioca, stupili su u generalni štrajk. 

Kako su ranije i najavili, štrajk će trajati dok im se ispuni nekoliko uslova. Oni žele usklađivanje povećanja plata sa povećanjima koja dobijaju sudije i tužioci.

Inače, ovo je prvi generalni štrajk u pravosuđu nakon 11 godina, u kojem se negoduje zbog postupanja vlasti koju drži Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka na čijem je čelu Milorad Dodik, piše RSE.

Štrajk u 29 od 36 institucija

- Iz entitetskog Ministarstva pravde su ranije upozoreni da niko neće dobiti platu dok je u štrajku - rekli su u Sindikatu pravosuđa RS.

Predsjednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović izjavio je da se štrajkuje u 29 od 36 institucija u kojima postoje sindikalne organizacije, te da je proces rada obustavljen do daljnjeg.

Podsjeća da im je prošle godine bilo posljednje povećanje plata, a sudije i tužioci su i tog, i ovog januara dobili veća primanja.

Upozorava da bez administracije i tehničkog osoblja sudije i tužioce ne mogu obavljati posao. U dosadašnjim pregovorima iz Ministarstva pravde RS im je odgovarano „da para nema“.

Neophodno nastaviti pregovore

Ipak, kaže Petrović, radnici se nadaju kompromisu.

- Do kada ćemo štrajkovati, to zavisi od ministarstva i zavisi od ljudi koji provode štrajk - kazao je Petrović.

Dok traje štrajk zaposlenih, održan je sastanak ministra pravde Miloša Bukejlovića sa predsjednicom Saveza sindikata RS Rankom Mišić i Sinišom Petrovićem.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju iz ministrovog kabineta, konstatovano da je "neophodno nastaviti pregovore", te da će se ponovo sastati što ranije da bi došli do rješenja.

Rješenju se nadaju i koji nisu u štrajku. Među njima je i predsjednik banjalučkog Osnovnog suda, Milenko Milekić.

Koji su zahtjevi radnika?

Svoje zahtjeve, sindikat pravosuđa RS je usaglasio 9. februara, kada je donesena odluka o štrajk. Tada su objavili i tri zahtjeva.

Radnici traže da naknada koju primaju zbog težine posla i posebnih uslova rada, bude izuzeta iz Zakona o platama, a koji predviđa da zaposleni u pravosuđu imaju dodatnu naknadu u iznosu do 35 posto plate.

Oni predlažu da taj iznos bude regulisan Posebnim kolektivnim ugovorom u oblasti pravosuđa.

Trenutno je, pojašnjavaju u Sindikatu, ta naknada uračunata u platu i zbog toga se u praksi ni ne isplaćuje radnicima.

Jedan od zahtjeva je i prestanak diskriminacije u pravosuđu RS. Prvenstveno misle na drugačiji tretman koji provodi zakonodavac prema sudijama i tužiocima, sa jedne strane, a sa druge prema svim ostalim zaposlenima u ovoj oblasti, piše RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.