NA DANAŠNJI DAN

Naser Orić, heroj i komandant odbrane Srebrenice, slavi 57. rođendan

Danas je nedjelja, 3. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostala su još 303 dana

Naser Orić. Avaz

I.P.

3.3.2024

Na današnji dan 1967. godine, u Srebrenici je rođen Naser Orić, bosanskohercegovački ratni heroj i legendarni komandant odbrane Srebrenice. U aprilu 1992. godine bio je jedan od osnivača Teritorijalne odbrane BiH u Potočarima te njen komandant, a iste godine, u junu, imenovan je i komandantom Teritorijalne odbrane Srebrenice i okolnih mjesta.

Godine 1994., 1. januara, sve jedinice pod komandom Nasera Orića preimenovane su u Komandu 8. operativne grupe “Srebrenica” Armije Republike Bosne i Hercegovine, a Orić je zbog izuzetne hrabrosti i zasluga u odbrani zemlje, 12. jula iste godine, unaprijeđen u brigadira.

Oslobođen svih optužbi

Početkom 1995. godine, njegova 8. operativna grupa postala je 28. divizija 2. korpusa Armije BiH, a on ostao njen komandant sve do maja 1995. godine.

Haški sud ga je, 30. juna 2006., osudio na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost ratnog zločina ubistva sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine. Kako je u sudskom pritvoru već proveo tri godine, dva mjeseca i 21 dan, nakon donošenja presude pušten je na slobodu, a 3. jula 2008. godine Međunarodni sud u Hagu pravosnažnom odlukom oslobodio je Orića svih optužbi. 

Svjetski dan divljih vrsta. troplet.ba

Danas je Svjetski dan divljih vrsta

Danas se obilježava Svetski dan divljih vrsta, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija na 68. zasjedanju 2013. godine. Cilj obilježavanja ovog datuma jeste buđenje svijesti u ljudima o važnosti očuvanja i zaštite svih živih bića na Zemlji te njihovoj neraskidivoj povezanosti. Na ovaj dan, edukacijom javnosti nastoji se povećati svijest svakog pojedinca o važnosti očuvanja svake vrste kao nezamjenjive karike u lancu sveukupne bioraznolikosti.

1652. – Rođen engleski pisac Tomas Otvej (Thomas Otway), čije se stihovane tragedije odlikuju poetskim darom i snažnom tragikom, prožetom sentimentalnošću u slikanju ljudskih emocija. Djela: “Spasena Venecija”, “Siroče”, “Don Karlos”.

1703. – Umro engleski fizičar Robert Huk (Hooke), sekretar Kraljevskog društva u Londonu, koji je usavršio barometar, teleskop, mikroskop i gravitaciju nebeskih tijela. Autor je Zakona o istezanju elastičnih tijela (Hukov zakon).

1792. – Preminuo škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

1847. – Rođen američki fizičar škotskog porijekla Aleksander Grejam Bel (Alexander Graham Bell), pronalazač telefona. Poslije studija medicine u Edinburgu i Londonu preselio je u SAD i posvetio se liječenju gluhih. Telefon je patentirao 1876. u Bostonu, što mu je donijelo slavu, ali i brige. Patent nije bio zaštićen, pa su ga mnogi pokrali i tek je 1886. Vrhovni sud SAD presudio da je on jedini vlasnik patenta.

Fra Mihovil Sučić. hrcak.srce.hr

Umro fra Mihovil Sučić, bh. svećenik i ljekar

1865. – Umro fra Mihovil Mijo Sučić, bosanskohercegovački svećenik i ljekar, jedan od prvih hirurga u BiH, po kojem je nazvana Kantonalna bolnica u njegovom rodnom Livnu. Teologiju je završio, 1845., u Veneciji, a hirurgiju, 1850., u Padovi. Desetak godina živio je u Fojnici i kao ljekar djelovao po srednjoj Bosni. Od 1860. do 1864. ponovo je boravio u Italiji, a potom se vratio u Samostan Goricu u Livnu. U Muzeju na Gorici čuva se fra Mijina ostavština od izuzetne kulturne vrijednosti. Tu su njegova stručne knjige: više od stotinu svezaka sve iz prve polovine 19. vijeka, ljekarska vaga, hirurški i zubarski instrumenti i drugo.

1915. – Osnovan Nacionalni savjetodavni odbor za aeronautiku (NACA), prethodnik NASA-e.

1923. – Izašao prvi broj časopisa TIME, američkog magazina koji se smatra jednim od najprominentnijih, a pokriva svjetske teme iz politike, nauke i društva.

1931. – Sjedinjene Američke Države prihvatile “The Star-Spangled Banner” (Zastava posuta zvijezdama) kao službenu državnu himnu.

1954. - Jelica Sretenović, srbijanska glumica, koja se proslavila ulogom Koviljke Koke Stanković u kultnoj jugoslavenskoj TV seriji “Bolji život”, slavi 70. rođendan. Kao devojčica bila je članica dečijeg dramskog studija Bate Miladinovića i glumila u nekoliko TV drama. U analima Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu ostat će zabilježeno da je Jelica jedna od najmlađih studenata te institucije, budući da je fakultet upisala sa svega 16 godina.

1962. - Rođena Džeki Džojner-Kersi (Jackie Joyner-Kersee), američka atletičarka, trostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje. Džeki je prva žena u historiji koja je u disciplini sedmoboja ostvarila više od 7000 bodova, tačnije 7291 bod. Taj je rekord ostvarila na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, gdje je, osim pobjede u sedmoboju, osvojila zlato i u disciplini skok u dalj. 

Dragan Stojković Piksi. mondo.ba

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, slavi 59. rođendan

1965. - Dragan Stojković Piksi, jedan od najpoznatijih fudbalera u historiji srbijanskog i jugoslavenskog nogometa, rođen je na današnji dan. Fudbalsku karijeru započeo je u klubu Radnički iz Niša, a potom prešao u beogradsku Crvenu zvezdu, 1986., te u naredne četiri godine bio jedan od najboljih igrača jugoslavenske nogometne lige (1988. i 1989. proglašen je za najboljeg igrača u jugoslavenskoj ligi). Za reprezentaciju Jugoslavije Stojković je prvi put igrao 1984. godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a nastupao je i na svjetskim prvenstvima u Italiji, 1990., i Francuskoj, 1998., te Evropskom prvenstvu u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine. Nakon igračke posvetio se trenerskoj karijeri, a danas je na finkciji selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

1969. – NASA je lansirala misiju Apollo 9, kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji je kasnije korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

1987. - Umro Dejvid Danijel Kaminski poznatiji kao Deni Kej (David Daniel Kaminsky; Danny Kaye), američki glumac i pjevač, sjajan komičar, koji se angažovao u UNICEF-u, agenciji UN-a za pomoć djeci. Njegovi najpoznatiji filmovi su: “Čudo od čovjeka”, “Momak iz Bruklina”, “Pjesma se rodila”, “Tajni život Valtera Mitija”, “Revizor” i “Ludi podvig”.

1996. - Preminula Margaret Duras (Marguerite), francuska književnica, dramaturginja, scenaristica i rediteljica. U francusku književnu baštinu ušla je među najprevođenije i najproučavanije pisce druge polovine 20. vijeka. Najpoznatije djelo joj je autobiografski roman "Ljubavnik ", u kojem opisuje svoju mladenačku aferu s Kinezom. Napisala ga je sa 70 godina, te dobila prestižnu francusku književnu nagradu Prix Goncourt . Prema toj knjizi je reditelj Žan Žak Ano (Jean-Jacques Annaud) snimio istoimeni film. Poznata je i po romanima "Brana na Pacifiku" i "Moderato Cantabile", te po scenariju za film "Hirošimo, ljubavi moja", za koji je bila nominirana u kategoriji Oskara za najbolji originalni scenarij. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.