NA DANAŠNJI DAN

Adem Čejvan: 97. godišnjica rođenja glumačkog barda

Danas je subota, 2. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostala su još 304 dana

Adem Čejvan. federalna.ba

I.P.

2.3.2024

Na današnji dan 1927. godine, u Banjoj Luci je rođen Adem Čejvan, bosanskohercegovački i jugoslavenski pozorišni i filmski glumac. Ostvario je veliki broj uloga, od kojih su najpoznatije u filmovima: “Lisice”, “Seljačka buna”, “Ovčar” i “Polenov prah”… U TV dramama je glumio uglavnom markantne likove u ostvarenjima "Nepokoreni grad", "Odbornici", "Frontaš", "Pucanj u šljiviku", "Putevi i stranputice"…

Čejvan je bio osnivač susreta za glumce koji su održavani u Banjoj Luci, od 1981. do 1987. godine, s nazivom "Susreti za glumce u maju".

Monografija “Adem Čejvan”

O Čejvanu su napisane brojne veoma pozitivne recenzentske bilješke, plijenio je taj dramski prvak scenskom robusnošću, ali prije svega preciznom zaokruženošću dramatskih replika kristalne čistoće, zbog čega su ga mnogi savremenici i kolege nazivali moćnikom dramske riječi.

Njegov sugrađanin i prijatelj, hroničar Banje Luke Slavko Podgorelec napisao je monografiju "Adem Čejvan" u kojoj je sabrao sjećanja na veliko ime našeg glumišta kroz profesionalno i privatno druženje s umjetnikom.

Čejvanovo glumačko umijeće, harizma, pojavnost i način života trebalo bi da bude putokaz svim mladim glumcima.

Bedžih Smetana. wikipedia.org

Rođen češki kompozitor Bedžih Smetana

1824. - Rođen češki kompozitor, dirigent i pijanist Bedžih Smetana, utemeljitelj češkog nacionalnog izraza u muzici i osnivač češke opere. Vodio je vlastitu muzičku školu u Pragu, a neko vrijeme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Geteborgu (Švedska). Bio je muzički kritičar novina "Narodni listy". Godine 1874., napustio je javno djelovanje zbog gluhoće. U grandioznom ciklusu "Moja domovina", koji obuhvata šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i historije.

1873. - Marija Jurić Zagorka, najčitanija hrvatska književnica, autorica “Gričke vještice” i prva hrvatska profesionalna novinarka, rođena je na današnji dan. Jedno je vrijeme uređivala novine „Obzor“. Pokrenula je i uređivala „Ženski list“, prvi hrvatski časopis za žene, te časopis „Hrvaticu“. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima se isprepliću ljubavne priče s elementima nacionalne historije. Neka njena djela su dramatizirana i ekranizirana.

1923. - Umrla Sara Bernar (Sarah Bernhardt), francuska pozorišna i filmska glumica slavljena kao najveća dramska umjetnica svog vremena. Na filmu se prvi put pojavila u "Hamletovu dvoboju" glumeći Hamleta. U svim svojim filmskim ulogama zadržala je patetiku mimike i pokreta svoje pozorišne glume, ali već sama njena pojava na platnu osiguravala je komercijalni uspjeh. To se naročito odnosi na film "Kraljica Elizabeta", snimljen 1912. u Engleskoj, jedan od prvih uspješnih dugometražnih filmova uopće.

1930. - Preminuo Dejvid Herbert Ričard Lorens (David Richards Lawrence), poznatiji kao D. H. Lorens, britanski romanopisac, pripovjedač, pjesnik, esejist, slikar, dramatičar i kritičar. Proslavio se svojim remek-djelom, romanom "Ljubavnik lady Chatterley".

1949. - Američki kapetan Džejms Galager (James) spustio se u bazu Fort Vort u Teksasu, okončavši prvi neprekidni let oko Zemlje. On je za 94 sata i jedan minut avionom "B-50" preletio 37.742 kilometra.

Danijel Krejg. mondo.ba

Rođen engleski glumac Danijel Krejg, šesti Džejms Bond

1951. - U Bostonu održan prvi američki košarkaški susret All-Star.

1962. - Rođen Džon Bon Džovi (Jon Jovi), američki pjevač, kompozitor, tekstopisac, glumac, najpoznatiji kao vodeći vokal rok grupe “Bon Jovi” koja je nazvana po njemu. Izdao je dva samostalna i jedanaest studijskih albuma s grupom. Jedan je od vlasnika Philadelphia Soula, ekipe američkog nogometa.

1962. - Američki košarkaš Vilt Čemberlen (Wilt Chamberlain) postigao rekord - 100 koševa na jednoj utakmici. Osim toga, jedini je igrač koji je u jednoj NBA sezoni ostvario prosjeke više od 40 i 50 poena po utakmici. Također, Čemberlen je osvojio sedam titula najboljeg strijelca lige, jedanaest titula najboljeg skakača lige, devet puta bio je najprecizniji u postignutim koševima, te je jednom čak predvodio ligu i u asistencijama. Koliko je bio dominantan u napadu i skokovima, govore podaci da je u svojoj karijeri postigao nevjerojatnih 31.419 poena i 23.924 skoka. Trinaesterostruki je NBA All-Star, te je deset puta izabran u All-NBA ekipu i dva puta u All-Defensive tim.

1968. - Rođen Danijel Krejg (Daniel Craig), engleski glumac. Njegov filmski prvjenac bila je američka drama “Moć pojedinca”, a pažnju filmske javnosti privukao je izvedbama u dramama “Ljubav je đavo”, “Rov” i “Kako biti normalan?“ koja mu je donijela Britansku nezavisnu filmsku nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Svjetsku slavu stekao je kao šesti glumac kome je povjerena glavna uloga u popularnom serijalu filmova o britanskom špijunu Džejmsu Bondu (James).

1998. - "Titanik" postao prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

2019. - Umro Žores Ivanovič Alferov, ruski fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2000. godine zajedno s Herbertom Kroemerom za "za razvoj heterostruktura poluvodiča korištenih u elektronici visokih brzina i optoelektronici". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.