USPJEH

Dr. Nermin Sarajlić utire put budućim specijalistima: Bh. stručnjak osvojio prestižnu nagradu "Clyde Snow"

Neizmjerno mi je drago da je neko u svijetu prepoznao da zaslužujem to priznanje, kazao je dr. Sarajlić

Sarajlić: Prvi dobitnik iz područja istočne Evrope. Facebook

3.3.2024

Prestižna nagrada “Clyde Snow”, koju dodjeljuje Američka akademija forenzičkih nauka (HRRRC), odnosno njen Humanitarni i resursni centar za ljudska prava (FSF), ove godine otišla je u ruke bh. stručnjaka dr. Nermina Sarajlića. Na kongresu je bilo 3.100 učesnika iz 59 zemalja svijeta.

Životno djelo

- Ova nagrada je iz oblasti humanitarne forenzike, što podrazumijeva primjenu sudskomedicinskih znanja u humanitarne svrhe poput katastrofa, u našem slučaju, nažalost, ratova. Ona je, u principu, nagrada za životno djelo, poput Oskara u našem polju.

Neizmjerno mi je drago da je neko u svijetu prepoznao da zaslužujem tu nagradu, pogotovo kad pogledam ko su raniji dobitnici, ne samo pojedinci nego i institucije, i da je do sada niko iz istočne Evrope nije dobio - kazao je dr. Sarajlić za "Avaz“.

Obrazovan za forenzičkog patologa, karijera dr. Sarajlića i angažman u humanitarnoj forenzici traju skoro tri decenije. Neumorno je bio uključen u identifikaciju i repatrijaciju više od 30.000 nestalih osoba iz rata u BiH 1992. – 1995.

- Ovo je neizmjerno priznanje, ne samo meni nego i svim specijalistima sudske medicine, barem onima koji rade više od 25 godina na ekshumacijama i identifikaciji žrtava, da smo dali barem mali doprinos da te žrtve napokon imaju ime i da njihova rodbina nađe koliko-toliko svoj mir. Isto tako se nadam da smo doprinijeli radu pravosudnih institucija, prvenstveno tužilaštava, tokom procesuiranja predmeta ratnih zločina - naveo je dr. Sarajlić.

Prenosi znanje

Dodao je da u BiH ima mnogo mladih specijalista koji grade svoj put i osvajaju nagrade i vjeruje da će na koncu biti i uspješniji od njega.

- Kao profesor sudske medicine, nadam se da ću narednim generacijama uspjeti prenijeti nešto svog znanja. Odavno imamo izborni predmet koji se bavi upravo ekshumacijama, sudskomedicinskom obradom tijela i identifikacijom, jer, nažalost, kosti će se pronalaziti i narednih decenija. Nas, specijalista sudske medicine, ima vrlo malo u BiH, pa će sigurno biti situacija kada će se bilo koji ljekar pozvati kada se pronađu kosti te nam je cilj osposobiti studente za takve situacije - objasnio je dr. Sarajlić.

Pokreće radionicu

Dr. Sarajlić je naveo da, u saradnji s dr. Džonom Klarkom (John Clark), bivšim šefom ekspertnog tima Tribunala u Hagu (ICTY), i dr. Naimom Ukom priprema radionicu koja bi se bavila sudskomedicinskom analizom skeletiranih posmrtnih ostataka, s obzirom na to da su takva znanja, kako kaže, veoma deficitarna u svijetu, a ratovi već sada postoje na svim stranama svijeta. Radionicu planiraju pokrenuti u sklopu Balkanske akademije forenzičkih nauka, čiji je kopredsjednik.

Velika sreća u nesreći za BiH jeste to što je uzeta krv za DNK analizu od rodbine gotovo svih nestalih osoba, tako da, ako se i kasnije pronađu kosti žrtava rata, moći će se identificirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.