NA DANAŠNJI DAN

Semka Sokolović-Bertok: 16. godišnjica smrti regionalne glumačke dive

Danas je ponedjeljak, 4. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostala su još 302 dana

Semka Sokolović-Bertok. filmski.net

I.P.

4.3.2024

Na današnji dan 2008. godine, u Zagrebu je, u 73. godini, od posljedica moždanog udara preminula regionalna glumačka diva Semka Sokolović-Bertok. Bila je jedna od najvećih i najpopularnijih glumica bivše SFRJ.

Semka je rođena u Sarajevu, 22. decembra 1935. godine, a Dramsku akademiju završila je u Zagrebu. Debitirala je u filmu "U mreži" 1956. godine. Od tada je bilježila zapažene uloge u pozorištu, filmovima i serijama širom bivše Jugoslavije.

Snimila više od 60 filmova

Tokom svoje duge glumačke karijere, glumila je u više od 60 filmova od kojih su mnogi bili nominovani za brojne filmske nagrade.

Najpoznatiji filmovi u kojima je glumila su “Divlji anđeli”, “Variola vera”, “Azra”, “Praznik u Sarajevu”, “Kod amidže Idriza” i “Grbavica”, a TV serije “Bolji život”, “Naši i vaši”, “Velo misto”, “U registraturi”, “Bitange i princeze”, “Vratiće se rode”...

Konfučije. danas.rs

Umro čuveni kineski filozof Konfučije

479. pr. n. e. - Umro Konfučije, kineski filozof i socijalni reformator čija su učenja bila i ostala vrlo značajna širom istočne Azije. Konfučiju se tradicionalno pripisuje autorstvo mnogih kineskih klasičnih tekstova, uključujući svih pet klasika. Aforizmi o njegovom učenju, njegove izreke i ideje sabrani su u knjizi “Analekti”, za koju se tradicionalno vjeruje da su je sastavili njegovi sljedbenici.

1193. - Preminuo arapski državnik i vojskovođa Jusuf Saladin (Salah-al-Din), sultan Egipta i Sirije, osnivač dinastije Ejubida, koji je 1187. porazio krstaše kod Hatina i osvojio veliki dio Sirije i Palestinu s Jerusalemom. Tako je poslije 88 godina okončao franačku okupaciju Jerusalema, što je izazvalo Treći krstaški rat. Važio je za mudrog i vjerski tolerantnog vladara.

1678. - Rođen italijanski kompozitor i violinski virtuoz Antonio Vivaldi, svećenik koga su zbog boje kose nazivali "crveni pop", čije je barokno muziciranje oduševljavalo savremenike izvanrednom tehnikom i improvizacijom. Značajan je kao autor solističkih koncerata za pojedine instrumente i končerta grosa, posebno kao kompozitor "Četiri doba". Napisao je niz koncerata za violinu, flautu, fagot.

1789. - U Njujorku zasnovan prvi Kongres SAD.

1832. - Umro francuski orijentalista Žan Fransoa Šampolion (Jean-Francois Champollion), osnivač egiptologije. Uspio je da 1822. dešifruje hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mjestu Rešid, otkrivajući sličnost egipatskog jezika s koptskim. Otkrio je da je sistem egipatskog pisma kombinacija fonetskih (zvučnih) i ideogramskih (slikovnih) znakova.

Nikolaj Vasiljevič Gogolj. wikipedia.org

Preminuo Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze

1852. - Preminuo ruski pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze. Romantično-folklornim pripovijetkama osvojio je čitaoce i književnu kritiku, poslije čega je pisao oporije ali životnije. Romanom "Taras Buljba" je iskazao divljenje kozačkim precima i njihovoj hrabrosti. U zbirkama pripovijedaka "Večeri na salašu kraj Dikanjke", "Mirgorod", "Petrogradske priče", "Arabeske", poemi "Mrtve duše", komedijama "Revizor" i "Ženidba" oživio je ogromnu pozornicu spahijske Rusije, s karijeristima, podmitljivcima, sitnim kradljivcima tuđeg vremena, silnicima i pijancima. Na osnovu Gogoljevog djela, Visarion Bjelinski je formulisao principe naturalne škole ruske književnosti, a Nikolaj Černiševski ga je smatrao osnivačem "satiričnog ili, tačnije rečeno, kritičkog pravca ruskog realizma".

1913. - Rođen američki filmski glumac Džulijus Garfinkl (Julius Garfinckel), poznat kao Džon Garfild (John), koji je najčešće igrao uloge društvenih autsajdera i buntovnika. Filmovi: "Četiri žene", "Huarez", "Načinili su me zločincem", "Morski vuk", "Oni žive opasno", "Poštar uvijek zvoni dva puta", "Humoreska", "Tijelo i duša", "Snaga zla", "Džentlmenski sporazum", "Veliki nož", "Imati i nemati".

1952. - Umro Čarls Skot Šerington (Charles Scott Sherrington), britanski ljekar i nobelovac. Poznat je po svojim doprinosima fiziologiji i neurologiji. Godine 1932., podijelio je Nobelovu nagradu s Edgarom Daglasom Adrianom (Douglas) za otkrića povezana s funkcijom neurona.

1967. - Preminuo jugoslavenski pisac Vladan Desnica, izuzetan stilista, suptilan psihološki analitičar. Ispisao je sugestivne stranice o naravima ljudi zavičajne Dalmacije. Pravo i filozofiju studirao je u Zagrebu i Parizu i do Drugog svjetskog rata bio je advokat. Djela: romani "Zimsko ljetovanje", "Proljeća Ivana Galeba", zbirke novela "Olupine na suncu", "Proljeće u Badrovcu", "Tu odmah pokraj nas", zbirka stihova "Slijepac na žalu".

Tomislav Ivčić. wikipedia.org

Umro Tomislav Ivčić, jedan od najpoznatijih muzičara svog vremena

1968. - Slaven Knezović, bosanskohercegovački glumac, Mostarac s adresom u Zagrebu, slavi 56. rođendan.

1993. - Umro Tomislav Ivčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i kompozitora svog vremena. Tokom karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih italijanskih kancona. Napisao je više od 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milona primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su: "Otrov s tvojih usana", "Kalelarga", "Stop the war in Croatia" i "Večeras je naša fešta". Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupao je kao "Duo Pegla".

2019. - U 52. godini, od posljedica moždanog udara, preminuo Koj Luter „Luk” Peri III (Coy Luther "Luke" Perry III), američki glumac. Najpoznatiji je po ulozi Dilana Mekeja (Dylan McKay) u seriji “Beverli Hils”. Također se proslavio ulogama u serijama “Riverdejl”, “Zločinački umovi”, “Red i zakon: Odeljenje za specijalne žrtve” i “Vil i Grejs”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.