"BEBA VIŠE"

Brčko: Inicijativa za izjednačavanje prava muškaraca i žena u postupcima asistirane oplodnje

Troškove prvog pokušaja izvantjelesne oplodnje snosi Fond zdravstvenog osiguranja Distrikta do 6.000 maraka

Rasprava o izmjeni Odluke o financiranju projekta asistirane oplodnje. Skupština Brčko distrikta BiH

FENA

4.3.2024

Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta BiH razmatralo je u ponedjeljak inicijativu Udruge građana Centar za potporu u zajednici "Beba više" za izmjenu Odluke o financiranju projekta asistirane oplodnje.

Koordinator Udruge građana Centar za potporu u zajednici "Beba više" Željko Lazarević kazao je da je riječ o izjednačavanju prava muškarca i žene u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje i kod liječenja neplodnosti, jer aktualni pravilnik poznaje samo ženu kao nositeljicu tih prava, priopćeno je iz Skupštine Distrikta.

Lazarević je istaknuo da kod liječenja muškog steriliteta, koji je u porastu, troškove kirurških zahvata ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Brčkog, kao ni troškove nabave lijekova koji se koriste u liječenju muške neplodnosti. Naveo je da je njihov zahtjev bio taj da FZO pokriva ove troškove, ali i troškove zamrzavanja genetskog materijala onkoloških pacijenata.

Predsjedateljica skupštinskog Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava Milijana Simić navela je da su ovo stvarni prijedlozi ljudi koji se žele ostvariti kao roditelji, te da će Povjerenstvo uvažiti prijedloge udruge "Beba više" i uputiti ih FZO-u i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta i dobivena mišljenja uputiti u skupštinsku proceduru.

- Na ovaj način FZO može imati uštede i ako postoji neki dio financijskih implikacija što se tiče zamrzavanja reproduktivnog materijala to Brčko distrikt može i mora omogućiti - istaknula je Simić.

Korisnici FZO-a Brčko trenutno imaju pravo na pet pokušaja izvantjelesne oplodnje s tim da je gornja starosna granica za žene 45 godina. Troškove prvog pokušaja izvantjelesne oplodnje snosi Fond zdravstvenog osiguranja Distrikta do 6.000 maraka, a svaki idući do 5.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.