AKCIJA

U Brčkom od početka godine petnaest intervencija zbog minsko-eksplozivnih naprava

Ove aktivnosti su provedene pred proljetne radove pretežno na ruralnim područjima Distrikta

Brčko distrikt. Fena

FENA

5.3.2024

Od početka ove godine pripadnici Jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor Odsjeka civilne zaštite Brčko intervenisali su 15 puta na pozive građana i Policije Brčko distritka BiH tokom kojih su uklonili velike količine minsko-eksplozivnih naprava. Ove aktivnosti su provedene pred proljetne radove pretežno na ruralnim područjima Distrikta.

- Do kraja ove godine plan je da se Brčko distrikt u potpunosti očisti od mina, čime će se smanjiti rizična površina, ali mi ćemo, nažalost, i dalje pronalaziti eksplozivna sredstva ili predmete koji svojim izgledom podsjećaju na ubojita sredstva. Pozivamo građane da njihov pronalazak odmah prijave Operativno-komunikacijskom centru na broj 121 - rekao je šef Jedinice Nebojša Stjepanović.

Eksplozivna sredstva koja pronalaze pripadnici Jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor pretežno datiraju iz proteklog rata dok su zabilježeni pronalasci i iz Drugog svjetskog rata.

Akcija masovnog uništavanja pronađenih naprava opasnih po život bit će provedena i ove godine na vojnom poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.